Noul ministru de Externe, Ramona Mănescu, a făcut joi seară un anunț cu privire la potențiale măsuri prin care se intenționează îmbunătățirea procesului de vot pentru românii din diaspora.

Astfel, Mănescua spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că Ministerul Afacerilor Externe ia în calcul varianta închirierii de spaţii pentru amenajarea secțiilor de votare în orașele în care au existat aglomerări, la scrutinurile anterioare:

”Aceasta este o variantă de lucru la care ne-am gândit deja pentru acele secţii în care au fost aglomerări foarte mari, nu pentru toate secţiile, pentru că trebuie să fim foarte realişti, votarea se va face vineri începând cu ora 12,00, sâmbătă şi duminică. Avem o aşteptare ca la secţiile mari să vină foarte mulţi oameni şi este un apel pe care îl fac românilor din afara ţării să se înscrie pe listele de vot, pentru că va fi o cheltuială pe care statul român o va angaja în plus faţă de toate celelalte cheltuieli pentru a închiria spaţii mari. Ar fi păcat să avem, spre exemplu, o sală de sport cu foarte multe cabine, cu toate facilităţile şi să avem un alegător, doi-trei alegători pe zi. M-aş bucura ca românii chiar să vină, să-şi arate interesul”, a declarat ministrul de Externe, la Antena 3.

În plus, Mănescu a afirmat că ”am nişte aşteptări foarte mari ca românii să se înscrie pe listele electorale, să se înregistreze ca votanţi”.

”Cetăţeanul are dreptul de a vota, autoritatea statului îi pune la dispoziţie toate instrumentele, o lege modificată în favoarea cetăţeanului din afară şi infrastructura pe care o reprezintă secţia de vot în sine. Acum, cetăţeanului, din punctul de vedere al statului, i s-au realizat toate condiţiile pentru a vota. În lege se spune că cetăţeanul trebuie să se ducă să se înscrie. Aşteptarea mea este ca ei să meargă să se înscrie pe lista de vot, pentru că sunt convinsă că-şi doresc să voteze şi sunt convinsă că se vor duce să se înscrie”, a acompletat ea.

Mănescu a subliniat că vor exista condiţii mai bune, în contextul în care vor fi trei zile în care românii din străinătate vot putea vota:

”De ce trei zile? Nu este discriminare. Sunt unii care poate vin de la zeci, sute de kilometri să voteze. Nu este acelaşi lucru cu secţia de vot care este în capătul blocului sau al străzii”, a spus ministrul.