Potrivit datelor înregistrate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 105,20 miliarde lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 18,9% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022.

Investiții de 90% în active românești

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raportul transmis de ASF.

De asemenea, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 66,305 miliarde de lei, respectiv 63%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 22,277 miliarde de lei (21,2%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 7,030 miliarde de lei (6,7% din total active).

Potrivit ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.053.431 milioane de participanţi în aprilie 2023. Precizăm că în cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Activele Pilonului II de pensii au înregistrat o creștere record

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II sunt alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva mi­lioane de salariaţi români.

Această creștere s-a întâmplat în contextul în care în primele patru luni ale acestui an, salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 mld. lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe. Evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus, la rândul lor, încă 5 mld. lei.

Activele Pilonului II au ajuns așadar la o valoare record în aprilie 2023, în creștere cu 9% față de începutul anului și cu 19% față de față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă cu 16,7 mld. de lei în plus.

Din aceste active, administratorii Pilonului II  investesc aproximativ 66% (66 mld. de lei) în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor.

Statisticile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că la finalul lunii martie a acestui an, pensiile private obligatorii aveau active în valoare de 103,22 miliarde de lei, cu 15,46% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.