Întâlnirile mari în spații închise de la sfârșitul anului pot să producă „o creştere a cazurilor (de Covid-19), o copleşire a sistemelor de sănătate şi mai multe morţi”, avertizează directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta recomandă oamenilor să-și anuleze planurile pentru Revelion deoarece Omicron infectează și persoanele vaccinate şi poate dubla numărul contaminărilor în mai puțin de o săptămână, transmite The Guardian.

„Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi”, explică directorul general OMS.

Noi informații despre Omicron

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că noua tulpină Omicron se răspândeşte rapid comparativ cu Delta, îmbolnăvind și persoanele vaccinate sau vindecate.

„Există probe, acum, care arată că Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât varianta Delta. Este mai probabil ca persoanele vaccinate sau vindecate de Covid-19 să se infecteze sau reinfecteze”, avertizează directorul general OMS.

De asemenea, Soumya Swaminathan, cercetătoarea-șefă a OMS, a afirmat că ar fi „neînţelept” să se conchidă, doar pe baza primelor cercetări medicale, că Omicron are efecte blândă comparativ cu tulpinile anterioare. Aceasta a adăugat că Omicron ocoleşte anumite reacţii inumitare, iar vaccinarea cu „booster” este necesară pentru oamenii cu un sistem imunitar slab.

Reprezentanții OMS s-au referit la o cercetare medicală a Imperial College London potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar Omicron nu pare să fie mai blândă decât Delta.

OMS promovează vaccinarea împotriva Covid-19

Reprezentanții OMS au explicat că vaccinarea anti-Covid poate preveni infecţia cu Sars-CoV-2. În plus, în ciuda unei slăbiri a apărării asigurate de către anticorpi, limfocitele T, al doilea pilon al reacţiei imunitare, pot preveni îmbolnăvirea gravă, atacând celulele umane infectate.

„În pofida faptului că observăm o reducere a neutralizării de către anticorpi, aproape toate analizele preliminare arată că imunitatea asigurată de limfocitele T rămâne intactă. Este lucrul de care avem nevoie. Sperăm să reducem această boală la o boală relativ beningnă care să fie uşor de prevenit şi de tratat.

Dacă reuşim să menţinem transmiterea la un minimum, atunci putem opri pandemia”, a spus Abdi Mahamud, expert OMS.