Alexandru Rafila a transmis, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că în urma discuţiilor cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19, s-ar impune o carantină la nivel naţional.

Totuși, medicul spune că ar trebuie să fie o măsură care să ţină cont de realităţi şi să nu îngrozească lumea. Deputatul PSD a mai adăugat că ar fi necesară o reducere a activităţilor sprijinită de populaţia țării, pentru a limita răspândirea virusului.

Rafila propune carantină timp de o lună în România

Liderul politic spune că a avut în ultima perioadă o serie de discuţii despre pandemie cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, ai principalilor operatori economici şi a reprezentanţilor din educaţie.

”Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”, a transmis Rafila, care a adăugat că propune o carantină la nivel naţional, ”dar una care să ţină cont de realităţi şi care să nu îngrozească lumea”. Acesta mai spune că este nevoie de o reducere a activităţilor sprijinită de populaţie, explicată şi acceptată de comun acord.

”Noi propunem solidaritate, asta am propus, o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea ci să îi facem să fie parte la acest efort naţional”, a transmis deputatul PSD.

Cifră înfiorătoare de decese zilnice

Rafila a mai spus că este afectat de cifra înfiorătoare de 500 de decese pe zi.

”Prin comportamentul general, putem să controlăm acest lucru, să avem mai puţine pagube sau putem să tergiversăm, să venim cu jumătăţi de măsură şi cu lipsă de asumare şi o să ne ducă în fruntea clasamentului în privinţa numărului de decese. Oamenii trebuie informaţi şi nu combătuţi şi jigniţi”, a explicat reprezentantul OMS în România.

Deputatul a arătat că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în România arată că decizia nu este una medicală, ci o decizie politică, care nu are legătură cu profesionalismul şi cu interesele celor afectaţi. Rafila a mai transmis că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii din domeniu, organizaţiile patronale ar fi de acord cu o astfel de măsură, însă cu condiţia ca guvernul să-şi asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate.

”Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activităţile să rămână deschise. Această situaţie de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncrederea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanţi, dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a mai transmis Rafila.