Der Spiegel: Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa vrea trupe NATO în Bulgaria şi România

Revista Der Spiegel scrie că Tod Wolters, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a propus extinderea misiunii ”Prezenţa avansată sporită” a Alianţei Nord-Atlantice în România și Bulgaria, din cauza trupelor rusești de la granița cu Ucraina.

Este de menționat faptul că revista germană nu îl citează direct pe comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, ci spune că are informații care atestă că acesta a cerut întărirea trupelor la granița de Est, în cadrul unei videoconferințe cu liderii militari ai statelor partenere.

De cealaltă parte, NATO a refuzat să comenteze cele scrise de revista germană, în timp ce Reuters notează că atât România, cât și Bulgaria au cerut o extindere a prezenței Alianței pe teritoriul lor.

Rusia a venit cu o listă de propuneri pentru NATO

Recent, țara condusă de Vladimir Putin a venit cu o listă de propuneri pentru NATO, propuneri ce au ca scop detensionarea situației de la granița cu Ucraina.

Așadar, Kremlinul a cerut ca NATO să excludă orice extindere viitoare precum și accesul Ucrainei în Alianță și să nu desfășoare trupe și arme în zonele în care nu era prezentă în 1997, înainte de extinderea alianței. Excepțiile ar urma să fie convenite cu partea rusă. O astfel de prevedere ar implica retragerea trupelor și armamentului NATO din țările care au aderat ulterior la Tratatul Atlanticului de Nord. Într-un prim val, mai restrâns, în 1999 au intrat în NATO Ungaria, Polonia și Cehia. În valul din 2004 au aderat șapte state: România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria. Ultimii sosiți în NATO sunt Albania, Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord.

De asemenea, Rusia a mai cerut ca SUA și aliații săi să fie împiedicați prin tratat scris să înființeze baze militare în Ucraina, Georgia și în alte țări ex-sovietice care nu sunt membre NATO și ca SUA și Rusia să se angajeze reciproc să nu desfășoare aviație și marină militară în zonele de unde o parte poate lovi ținte pe teritoriul celeilalte părți.

Ce vrea să facă, de fapt, Rusia

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat propunerile pe care Rusia le-a făcut către Statele Unite ale Americii (SUA) și către Alianța Atlanticului de Nord (NATO). Propunerile făcute de țara condusă de Vladimir Putin vin cu scopul de a detensiona situație de la frontiera cu Ucraina.

Așadar, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a postat un nou articol pe blogul său în care comentează propunerile făcute de Rusia cu privire la detensionarea situației de a frontiera cu Ucraina. Acesta spune că prin aceste propuneri, Rusia dorește să refacă sfera de influență rusă.

„Insistând cu un comportament absolut aberant din punct de vedere al dreptului internațional, al respectării tratatelor și liberei opțiuni a națiunilor de a-și stabili singure alianțele si modul de viață, Rusia dă publicității pretențiile sale șocante pentru lumea civilizată.

Moscova dorește, nici mai mult nici mai puțin, reîntoarcerea în timp. Adică în 1997, moment la care nici un stat din Europa de Est încă nu aderase la NATO.

Asta vrea Rusia: scoaterea noastră din NATO și reinstituirea influenței Moscovei asupra acestui spațiu. Azi al libertății, cândva al dictaturii, crimei și poliției politice sub comunismul impus de ruși.”, spune acesta.