Miniştrii de Finanţe din grupul statelor puternic industrializate (G7) au ajuns joi la un consens cu privire la taxarea giganţilor Internetului, precum Facebook şi Google, ceea ce deschide calea pentru un acord internaţional în acest dosar, relatează Agerpres. „Miniştrii au căzut de acord că un nivel minim de taxare ar contribui la asigurarea că aceste companii plătesc taxe corecte”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei franceze a G7. Nivelul propriu-zis al taxei urmează să fie convenit în viitor.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a explicat că este pentru prima dată când statele membre G7 s-au pus de acord asupra taxării activităţilor fără prezenţă fizică, în special a activităţilor digitale. Consensul la care au ajuns miniştrii de Finanţe din G7 dă un impuls negocierilor care au loc în prezent în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru a se ajunge la un acord internaţional cu privire la taxare giganţilor din domeniul digital.

Miniştrii de Finanţe din G7 au mai decis că monedele virtuale, precum Libra dezvoltată de reţeaua socială Facebook, trebuie să respecte cele mai ridicate standarde de reglementare pentru a garanta că nu sunt utilizate pentru spălarea banilor, iar utilizatorii sunt protejaţi. „Miniştrii au căzut de acord că proiecte precum Libra ar putea afecta suveranitatea monetară şi funcţionarea sistemului monetar internaţional”, se arată în comunicat. Toţi membri G7 şi-au exprimat îngrijorări serioase faţă de proiectul Libra al Facebook. „Sunt reguli care trebuie respectate de toată lumea. Deocamdată acesta nu este cazul Libra”, a apreciat Le Maire.