Doar 5% dintre spanioli au fost detectați că au anticorpi împotriva noului coronavirus, potrivit unui nou studiu major efectuat în Spania.

În consecință, imunitatea ”în masă” poate fi ”de neatins”, deoarece anticorpii dispar după câteva săptămâni la unii oameni.

Studiul a constatat că 14% dintre persoanele care au testat pozitiv pentru anticorpi coronavirus în prima rundă de testare nu au mai fost testate pozitiv în testele ulterioare efectuate săptămâni mai târziu.

”Nu există protecție de lungă durată”

Astfel, studiul sugerează că persoanele care prezintă simptome ușoare nu au o protecție de lungă durată.

Imunitatea în masă este atinsă când un procent suficient de mare din populație a fost infectată cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinată împotriva sa), făcând răspândirea acesteia în mod natural ineficientă.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat pentru CNN că studiul spaniol, realizat la nivel național pe un eșantion reprezentativ de 61.000 de participanți, pare să fie cel mai mare realizat până acum din zecile de studii serologice efectuate de țările europene.

„Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie, poate dura doar o scurtă perioadă de timp și apoi poate dispărea”, a spus Raquel Yotti, directorul Institutului de sănătate Carlos III din Spania, conform hotnews.ro.

”Abordare de neatins”

Un alt om de știință implicat a spus: ”Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității de masă prin infectare naturală nu este numai extrem de neetică, ci și de neatins”.

O imunitate la nivelul întregii populații la noul coronavirus ar putea fi ”de neconceput”, în situația în care anticorpii au dispărut după doar câteva săptămâni la unii pacienți, potrivit studiului.

Guvernul spaniol a făcut echipă cu unii dintre principalii epidemiologi ai țării pentru a descoperi ce procent din populație a dezvoltat anticorpi care ar putea oferi imunitate împotriva coronavirusului.

Studiul confirmă descoperirile unei cercetări din Geneva, Elveția, efectuate pe 2.766 de participanți și publicate în Lancet în 11 iunie. Studii similare au fost realizate în China și Statele Unite.