Deocamdată, este singurul vaccin din Europa dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat, o formă tradițională de vaccin, decât cele pe bază de ARN mesager, potrivit Politico.

Compania franceză de biotehnologie Valneva a raportat rezultate pozitive ale  testelor clinice, mai bune decât cele ale vaccinului produs de AstraZeneca. Prin urmare, ar putea primi o autorizare în Regatul Unit până la sfârșitul anului, a anunțat compania, citată de Politico.

Pe baza unui studiu realizat în Marea Britanie pe 4.012 participanți, Valneva afirmă că vaccinul său a stimulat crearea anticorpilor cu o rată de aproximativ 40% mai mare, spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, și a fost mai bine tolerat. Persoanele vaccinate cu serul Valneva, denumit VLA2001, au avut mai mulţi anticorpi decât cele care au primit serul AstraZeneca.

Dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat, vaccinul Valneva a fost testat în comparaţie cu cel al AstraZeneca, nu comparativ cu grupul care a primit doza placebo.

Un bun candidat, pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei

Juan Carlos Jaramillo, directorul medical Valneva, a declarat că se așteaptă ca vaccinul să fie autorizat pentru oamenii din Marea Britanie, Europa, America de Nord și din întreaga lume. Este de așteptat o aprobare inițială, „sperăm până la sfârșitul anului”, a spus Jaramillo.

„Aceste rezultate sugerează că acest vaccin este un bun candidat, pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a declarat profesorul Adam Finn, dela Universitatea Bristol, care a condus testarea.

Inițial, ar urma să fie vaccinate doar persoane cu vârsta cuprinse între 18 și 55 de ani, pe baza participanților la studiu. Compania anticipează extinderea utilizării sale la persoanele mai vârstă și la cei mai tineri, pe baza studiilor în curs de desfășurare. Valneva efectuează, de asemenea, un studiu privind rapelul.

În ceea ce privește siguranța, Valneva a precizat că participanții care au primit vaccinul au raportat „semnificativ mai puține” efecte secundare adverse în comparație cu cei care au primit serul AstraZeneca.

Singurul vaccin din Europa dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat

Valneva este singurul vaccin din Europa dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat, o formă mai tradițională de vaccin decât cele pe bază de ARN mesager. O tehnologie similară este utilizată în vaccinurile chineze de la Sinopharm și Sinovac.

În plus, testele au aratat că vaccinul a generat crearea unui spectru larg de celule T, care, împreună cu anticorpii, oferă protecție împotriva coronavirusului.