Premierul Florin Cîțu este de părere că legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă ar trebui să fie implementată. El susține că această măsură este cea mai potrivită pentru a reveni la normal, altfel situația se va complica din ce în ce mai mult.

”Certificatul verde este foarte important să treacă. Am încercat să aduc măsuri prin care să nu închidem economia. Această măsură este cea mai non-invazivă, dacă se poate spune așa, în contextul acestui val patru.

O creștere a ratei de vaccinare va readuce fluxul în aceste companii, flux de clienți și vom putea trece peste această perioadă. Altfel, va fi complicat!”, a declarat Florin Cîțu.

„Klaus Iohannis nu este de acord cu certificatul verde”

Totodată, Ioana Mihăilă spune că președintele Klaus Iohannis nu ar fi de acord cu certificatul verde.

„La Ministerul Sănătăţii discuţiile le aveam şi cu premierul şi cu preşedintele, dar şi cu ceilalţi parteneri din coaliţie. Cu unele dintre măsurile propuse a dat semne că nu este de acord (n.r. – preşedintele Iohannis) sau a amânat anumite decizii, cum este introducerea acelor certificate sanitare. Ele au fost propuse încă din iulie de către Ministerul Sănătăţii atât în discuţiile din coaliţie, cât şi în discuţiile cu premierul, cât şi în discuţiile directe sau indirecte cu preşedintele – uneori discuţiile se desfăşurau cu consilierii prezidenţiali pe fiecare dintre domenii.

Atunci propunerea din coaliţie a fost pentru stimularea vaccinării pe de o parte,  aceste măsuri restrictive prin introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi neesenţiale – propunerea era de a începe cu accesul la mall-uri în weekend, un domeniu restrâns de aplicare, iar în ceea ce priveşte măsurile de stimulare era vorba de bonurile de masă şi de loterie. Au fost acceptate încă de atunci cele două propuneri de stimulare – bonurile de masă şi loteria – dar nu a fost acceptat în acel moment certificatul verde. Domnul preşedinte a spus că nu acceptă certificatul verde”, a declarat Ioana Mihăilă la DC News.

Parlamentul European a luat noi măsuri

Din 3 noiembrie, Parlamentul European va facilita libera intrare a tuturor deputaților, angajaților și vizitatorilor, inclusiv a jurnaliștilor, indiferent de alegerea acestora, vaccinați sau nevaccinați, în toate cele trei clădiri ale instituției, de la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

Marius Tudor, consilier Parlamentul European, a menționat că „Parlamentul European a luat o decizie prin care arată, subtil, cu degetul către toate statele membre care își discriminează o parte din cetățeni și le arată cum se aplică regulamentul certificatului european digital COVID 19, ca la carte”.

„ATENȚIE, decizia ține cont de specificul Parlamentului European, o instituție europeană care reunește deputați europeni și alți actori care călătoresc în și dinspre diferite state membre în mod regulat.

Măsura va permite deputaților europeni și angajaților revenirea la ședințele personale pentru activitățile parlamentare, garantând în același timp siguranța prin respectarea măsurilor de precauție în interiorul clădirii, cum ar fi culoarele de intrare, ieșire, număr maxim de 2 persoane în lifturi, dezinfectare etc”, spune Marius Tudor, consilier Parlamentul European, pe pagina sa de Facebook.