Verizon lucrează cu mai multe bănci pentru a strânge 10 miliarde de dolari de la fiecare, suficient pentru a finanţa o parte de 60 de miliarde de dolari din preluarea Verizon Wireless, iar un anunţ oficial ar putea fi făcut pe data de 2 septembrie, au declarat sursele citate de Bloomberg.

O eventuală tranzacţie ar pune capăt unui parteneriat care durează de mai mult de un deceniu care a adus Vodafone dividende în valoare de mai multe miliarde de dolari dar a împiedicat Verizon să preia controlul deplin la cel mai profitabil operator de telefonie mobilă din SUA.

Atât Vodafone cât şi Verizon nu au dorit să comenteze informaţiile publicate de Bloomberg însă luna trecută preşedintele Vodafone, Gerard Kleisterlee, a declarat că grupul britanic va analiza cu seriozitate orice ofertă pentru participaţia sa la Verizon Wireless dacă va oferi o valoare mai mare pentru investitori decât actualul status quo.

Verizon şi Vodafone încearcă de mai mulţi ani să-şi rezolve parteneriatul, opţiunile variind de la o preluare a societăţii mixte până la o fuziune completă a celor două companii. Verizon, care deţine 55% din acţiunile Verizon Wireless, are ultimul cuvânt atunci când este vorba de plata dividendelor către acţionari.

La o valoare de 130 de miliarde de dolari această tranzacţie ar fi cea mai mare achiziţie din sectorul telefoniei de la preluarea Mannesmann AG de către Vodafone în anul 2000. Vânzarea participaţiei la Verizon Wireless ar da Vodafone sprijinul financiar necesar pentru a-şi relansa operaţiunile din Europa.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat 8.138.354 de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

SURSA: Agerpres