Veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6% în primele cinci luni, la 64,2 miliarde lei, în condiţiile unor încasări în scădere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit şi 4,4% la CAS-uri.

Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adică 3,1% din PIB. Deficitul bugetar a fost calculat la PIB-ul pe 2010 avut în vedere la începutul acestui an şi trecut în legea bugetului, respectiv 538,9 miliarde lei. Între timp prognoza a fost revizuită împreună cu FMI la 510,44 miliarde lei, respectiv o contracţie economică de 0,5% -0%. La noua estimare de creştere economică, deficitul bugetar de la finele lunii mai a reprezentat 3,27% din PIB.

Creştere a veniturilor din accize

După primele cinci luni, o uşoară creştere s-a înregistrat la veniturile din accize, care au totalizat 20 milioane lei, respectiv cu 0,4% peste nivelul consemnat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea, s-au înregistrat creşteri la încasările din venituri nefiscale, cu 802,0 milioane lei, precum şi la sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană, cu 915 milioane lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 80,9 miliarde lei, în creştere în termeni nominali cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB, potrivit MFP. Şi în acest caz, Finanţele utilizează estimarea de PIB de 538,9 miliarde lei.

S-au redus cheltuielile de personal

Comunicatul precizează că în primele cinci luni din acest an cheltuielile de personal s-au redus cu 965 de milioane lei, respectiv cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a creşterii înregistrate la bugetele administraţiilor locale cu 10,7%. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, în sumă de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, se mai spune în comunicat.

S-au majorat costurile asistenţei sociale

Concomitent, sumele cheltuite cu asistenţa socială s-au majorat cu 13,4% faţă de cele din aceeaşi perioadă din 2009, cea mai mare creştere (+102,4%) înregistrându-se la asigurările pentru şomaj.

De asemenea, la nivelul administraţiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenţă socială ca urmare a majorării venitului minim garantat începând cu 1 iulie 2009, precum şi a ajutoarelor acordate pentru nou născuţi, pentru constituirea familiei şi încălzirea locuinţei.

Nu în ultimul rând, cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 19,5%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.

SURSA: Mediafax