Așadar, veniturile din turism în primele şase luni din acest an au urcat cu 14,1%, la 6,174 miliarde de euro, conform datelor preliminare publicate de Banca Centrală din Grecia.

Comparativ, în perioada similară din 2019 a fost înregistrată o cifră de 5,41 miliarde de euro. În primul semestru din 2022, statul elen înregistra venituri din turism de 4,98 miliarde de euro, scrie Kathimerini.

Veniturile câștigate de Grecia din turism au atins un nou record

Numai în iunie, veniturile s-au situat la 2,93 miliarde de euro, faţă de 2,50 miliarde de euro în iunie 2022 şi 2,55 miliarde de euro în iunie 2019. O mare parte din creşterea veniturilor a fost determinată de inflaţia ridicată, hotelierii majorând din nou preţurile în 2023.

Analiştii se aşteaptă la venituri ridicate şi în iulie. Ţinând cont că trimestrul trei este responsabil pentru 65% din veniturile anuale totale, analiştii se aşteaptă pe ansamblul acestui an la venituri de peste 20 de miliarde de euro.

Conform unui studiu citat de sursa menționată, Banca Centrală a Greciei estimează în acest an venituri din turism de 21 miliarde de euro. Este un avans de 15,6% faţă de 2019, când s-au realizat venituri de 18,17 miliarde de euro şi de 19,1% comparativ cu 2022, când s-au realizat venituri de 17,63 miliarde de euro.

Preţurile mai ridicate din acest an au compensat uşor declin al numărului nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică. În primul semestru din 2023, turiştii germani au reprezentat 42% din totalul sosirilor în trimestrul doi, în creştere faţă de 39% în 2019, în timp ce sosirile turiştilor din SUA aproape s-au dublat.

Pompierii din nordul Atenei au dispus acțiuni masive de evacuare a unui district afectat de incendii

În altă ordine de idei, pompierii au decis evacuarea a zeci de mii de oameni din nordul Atenei. Decizia a fost luată după izbucnirea unor incendii devastatoare într-un district din capitală, Ano Liosia, care se învecinează cu Fyli.

Este a doua oară când Grecia se confruntă cu incendii devastatoare în această vară. Sute de pompieri încearcă să oprească răspândirea focului. Anterior, echipele de pompieri din Grecia au confirmat că un bătrân cioban în vârstă de 80 de ani a leșinat din cauza inhalării fumului dens și s-a sufocat. Acesta încerca să-și salveze animalele din mijlocul flăcărilor.