În ciuda recomandărilor făcute de autorități, ÎPS Teodosie i-a chemat pe toți românii la pelerinajul de Sfântul Andrei de luni, 30 noiembrie, care are loc în comuna Ion Corvin.

În acest context, autoritățile au făcut o mobilizare fără precedent. Guvernul face orice ca oamenii să nu poată ajunge în localitatea constănțeană. Pentru a ține situația sub control, Marcel Vela a dat ordin ca echipaje de poliție să fie amplasate, încă de duminică dimineața, la intrările în comuna Ion Corvin, unde este Mănăstirea Peștera Sf. Andrei.

Astfel, conform surselor Antena 3, duminică dimineața, mai multe echipaje de poliție opreau orice mașină care intra și ieșea din comună, pentru a fi siguri că se respectă Hotărârea de Guvern prin care pelerinajele sunt interzise, la ele putând participa numai locuitorii care au carte de identitate din localitatea respectivă.

Autoritățile statului, invitate și ele la pelerinaj

Cu doar o zi în urmă, Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie a invitat autoritățile statului să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat să fie prezente la sărbătoarea religioasă de Sf. Andrei şi la pelerinajul de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Arhiepiscopia Tomisului, 30 noiembrie este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Cu această ocazie, „Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei,au transmis  oficialii Arhiepiscopiei.