"Asta s-ar putea întâmpla numai dacă pe 3 august America ar intra în încetare de plăţi. Ar fi o zguduitură. Ar fi, de fapt, după prăbuşirea lui Lehman Brothers, prăbuşirea trezoreriei americane. Dar aşa ceva nu este de închipuit. Dar dacă s-ar întâmpla aşa ceva sigur că America ar intra într-o nouă recesiune şi o dată cu ea lumea întreagă, iar România nu poate să facă excepţie. Numai aşa ar putea să existe un efect asupra României", a declarat pentru Adrian Vasilescu.

El a adăugat că aceasta este o lecţie, aşa cum a fost lecţia Greciei, Irlandei, Spaniei, Italiei.

"Nu te poţi îndatora în lumea asta la infinit şi nu poţi trăi numai din datorii. Bunăstarea pe datorie este deja o realitate pe care lumea şi-a însuşit-o, o formulă, de fapt, pe care şi-a însuşit-o, dar ea nu poate să fie ruptă de realizările unei economii", a spus Vasilescu.

Preşedintele Barack Obama şi Congresul au ajuns duminică seară la un acord cu privire la creşterea plafonului datoriei federale, eliminând astfel riscul de intrare în incapacitate de plată care ar fi avut consecinţe catastrofale pentru economia mondială.

Acordul permite astfel administraţiei americane, dacă va fi adoptat de Congres până marţi la miezul nopţii (miercuri 04.00 GMT), să evite intrarea în insolvenţă în zilele următoare.
SURSA: Agerpres