Publicaţia menţionată susţine că vice-premierul polonez, Mateusz Morawiecki, fost bancher la Santander şi fost preşedinte al celei de-a treia mari bănci poloneze, Bank Zachodni WBK, va ajunge joi la Londra unde are programate o serie de întâlniri cu directorii unora din cele mai mari bănci din City care şi-au manifestat interesul de a muta pe continent o parte din locurile de muncă. 

"Multe din aceste bănci ne-au contactat ele. Este clar că există un interes crescut pentru a părăsi Londra", a declarat Mateusz Morawiecki. 

Financial Times susţine că la finele acestei săptămâni Morawiecki va avea întâlniri cu o serie de directori de top de la Royal Bank of Scotland, UBS, Barclays, BNP Paribas, Citibank şi Credit Suisse. De asemenea, oficialul polonez ar urma să se întâlnească cu directorii unor fonduri de investiţii precum Schroders, Pimco şi BlackRock. 

Cu toate acestea, Polonia va avea dificultăţi în a concura cu alte ţări din UE care vor să ofere o alternativă atractivă la City-ul londonez. După anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, Paris, Frankfurt, Amsterdam şi Dublin au început să curteze instituţiile financiare din Londra plecând de la ideea că acestea vor avea nevoie de o nouă bază de operaţiuni dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, astfel că nu va mai beneficia de prevederile care permit instituţiilor financiare cu sediul în Londra să opereze fără licenţă în UE. 

Potrivit Financial Times, Frankfurt, capitala financiară a Germaniei, şi-a intensificat eforturile pentru a atrage o parte din afacerile din City. "Vrem să trimitem un mesaj clar şi răspicat: Bine aţi venit în Frankfurt. Cu ce vă putem ajuta?", a declarat Hubertus Vaeth, director operaţional la Frankfurt Main Finance. La rândul său, Parisul face eforturi pentru a atrage băncile din Londra, premierul francez, Manuel Valls, declarând "Welcome to France!" într-un discurs ţinut imediat după votul pentru Brexit. 

Având în vedere dorinţa centrelor financiare din primele două economii ale zonei euro de a lua locul ocupat până acum de Londra în industria financiară europeană este probabil că Polonia va avea dificultăţi în a atrage marile bănci din City. 

Mateusz Morawiecki subliniază însă că Polonia oferă băncilor şi fondurilor de investiţii stimulente financiare pentru a-şi reloca activităţile precum granturi destinate pregătirii noilor angajaţi şi programe de studii concepute special pentru competenţele în domeniile IT şi finanţe căutate de băncile străine. Deja peste 200.000 de angajaţi din Polonia lucrează în centre de operaţiuni offshore, dintre care 50.000 pentru băncile internaţionale, graţie salariilor relativ reduse cumulate cu pregătirea universitară şi accesul la piaţa UE. 

Agerpres