Într-o „variantă de lucru” a Băncii Centrale a Austriei – Oesterreichische Nationalbank (ONB) se ia în calcul o creştere a ratei creditelor neperformante în ţările emergente din Europa, printre care şi România, de până la 20%.

Acelaşi scenariu imaginat de ONB are în vedere o rată a creditelor neperformante de 10%, potrivit Mediafax. Ambele variante, atât evoluţia creditelor neperformante din ţările emergente, cât şi din Austria sunt considerate însă ca „improbabile”.

Banca Centrală austriacă a luat în calcul această variantă pesimistă în contextul în care expunerea băncilor austriece în Europa Centrală şi de Est e de aproape 200 de miliarde de euro, iar o înrăutăţire a ratei creditelor neperformante ar influenţa direct activitatea acestor bănci.

Restanţe la bănci, dublu faţă de 2008

Două dintre cele mai importante bănci austriece, respectiv Erste şi Raiffeisen, sunt prezente şi pe piaţa românească. Potrivit ultimelor date oficiale ale Băncii Naţionale a României, în primele 5 luni ale acestui an, datoriile celor care s-au împrumutat la bănci sunt de două ori mai mari faţă se sfârşitul lui 2008, restanţele românilor la credite apropiindu-se de un miliard şi jumătate de euro.