Vanzarile de masini noi in Europa de Vest au scazut cu 25% in noiembrie, ajungand la 866.995 unitati, fata de 1.156.428 masini comercializate in aceeasi luna a anului trecut, potrivit statisticilor publicate joi de catre J.D. Power Automotive Forecasting.

Scaderea a fost mai abrupta in comparatie cu prognozele deja modeste din cauza ingrijorarilor ca piata din Germania ar putea scadea si mai mult.

numarul masinilor comercializate in Germania, cea mai mare piata auto din Europa, au scazut cu 17,7%, la 233.772 unitati in noiembrie, in ciuda eforturilor Guvernului de la Berlin, care a incercat sa stimuleze cererea prin micsorarea taxelor percepute pentru masini.

„Rezultatele obtinute indica posibilitatea reala ca in cursul anului viitor piata auto sa scada la un nivel minim record”, se arata intr-un comunicat al J.D. Power Automotive Forecasting.

Spania este cea mai grav afectata mare piata. Aici, vanzarile au scazut cu 50% in noiembrie, la 63.068 unitati. Urmatoarea piata, din punct de vedere al scaderilor inregistrate, a fost cea din Marea Britanie (-36,8%), iar Suedia vine din urma la mica distanta, cu o scadere de 36,4% a vanzarilor de autovehicule in luna noiembrie.

In randul celorlalte cinci mari piete europene, Franta a inregistrat o scadere cu 14% luna trecuta, volumuol vanzarilor ajungand la 145.918 unitati.

De asemenea, Italia a raportat o scadere cu 30,3% a vanzarilor de masini noi. Nu in ultimul rand, piata auto irlandeza a scazut cu 54,6%.

Potrivit J.D. Power Automotive Forecasting, anul viitor se anunta a fi unul extrem de dificil pentru industria de profil, cu noi reduceri ale productiei, pe masura ce recesiunea economica se va afecta din plin economiile statelor din Vestul Europei.

„Exista o mare ingrijorare cu privire la posibilitatea ca piata franceza si mai ales cea din Germania sa primeasca o lovitura si mai puternica in cursul anului 2009, comparativ cu prognozele efectuate”, se mai  arata in documentul J.D. Power Automotive Forecasting.