Anunturile de mica publicitate salveaza profiturile pentru care nu s-a platit un leu la stat. „Cumpar firme cu datorii, negociabil”, citim in paginile de anunturi. Sunam la unul din numere: „Eu de trei ani de zile lucrez si fac cateva pe saptamana”, ne spune coordonatoarea tranzactiei de vanzare-cumparare. O firma cu datorii de 12 miliarde lei s-a vandut cu 500.000.000 lei, mai spune vocea de la celalalt capat al firului. Negociabil.
Care este scopul celor mai multe dintre vanzari? Garda Financiara stabileste in topul metodelor de evaziune fiscala „cesionarea actiunilor sau a partilor sociale ale firmelor care inregistreaza datorii restante la bugetul statului, catre cetateni straini”, arata ultimul raport al Garzii Financiare, pe prima jumatate a acestui an. Firme cu datorii de miliarde sunt vandute peste noapte catre persoane care fie dispar din tara, fie folosesc acte de identitate false, potrivit aceleiasi surse.
Fenomenul a devenit dificil de controlat, spun oficialii Ministerului Finantelor Publice, astfel incat acest minister a initiat pedepse penale pentru tranzactiile in urma carora datoriile societatii raman neplatite. Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, vorbea de firme de ordinul zecilor de mii de dolari care se sustrag in felul acesta taxelor, dar nu exista statistici care sa indice o cifra exacta. Pentru a reduce fenomenul, un set de acte normative recente instituie pedepse penale pentru cei care vand societatile cu datorii.

Unde dai si unde crapa

Legea impozitului pe profit nr. 414/2002 il face pe administratorul societatii responsabil de vanzarea firmei cu datorii, in cazul in care cumparatorul nu le plateste. Art. 30 din lege introduce o obligatie speciala care a trecut aproape neobservata. Incalcarea acesteia il face pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea pe administratorul societatii sau pe reprezentatul legal. „Fac exceptie situatiile in care urmeaza sa se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol incheiat cu organele administratiei de stat, din care sa rezulte obligativitatea achitarii acestor datorii”, stabileste Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit. In cazul in care aceste prevederi nu se respecta, devine pasibil administratorul societatii. „Este paradoxal sa angajezi raspunderea penala a unei persoane, cum este cazul administratorului, pentru exercitarea dreptului de dispozitie asupra actiunilor sau partilor sociale de catre o alta persoana – proprietarul acestuia”, spune Justinian Cucu, expert fiscal, director Global Tax Management. El subliniaza faptul ca asociatul poate sa vanda fara ca administratorul sa stie, proprietarii isi pot numi un administrator de paie, care sa fie ulterior tras la raspundere.
Procedura vanzarii firmelor, in cazul in care acestea au datorii, s-a schimbat. Mai intai, va fi obtinut un certificat de la Directia Generala a Finantelor Publice sau de la Administratia Financiara cu situatia obligatiilor fiscale. Vanzarea nu se poate face insa decat dupa ce s-a incheiat un protocol intre proprietarul firmei si potentialul cumparator, prin care acesta din urma se obliga sa preia datoriile fiscale.
In caz contrar, legea instituie pedeapsa penala, dar nu in mod obligatoriu pentru cel care a vandut. Directorul societatii poate fi facut raspunzator deopotriva. „Care este pedeapsa? Este greu de determinat, ba chiar imposibil. si in acest caz textul legii sufera profund”, mai spune Justinian Cucu. „Oficiul Registrului Comertului este obligat ca la operarea oricarei modificari (de cesionare sau instrainare) sa solicite dovada eliberata de organele fiscale teritoriale, din care sa rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul incheiat cu organele administratiei de stat, in cazul in care se preiau aceste obligatii fiscale”. Legea nu precizeaza cu cine anume trebuie incheiat acest protocol: cu reprezentantii Fiscului, cu cei ai Registrului Comertului? Daca Legea impozitului pe profit se refera numai la acest impozit si la cel pe dividende, un alt act normativ stabileste pedepse penale pentru toate tipurile de obligatii catre stat. Ordonanta nr. 61/2002 stabileste ca administratorii, asociatii sau actionarii semnificativi, potrivit legii, raspund solidar pentru pagubirea bugetului public (art. 7).

Spalarea datoriilor continua

Masurile nu par sa ii stinghereasca pe cei care aranjeaza tranzactiile de spalare a datoriilor. Ei au interpretat noile reglementari in felul lor: protocolul se incheie intre parti, cumparator si vanzator. „Legea asta spune ce o sa va spun eu acum: se ia certificat fiscal de la Finante care sa arate valoarea datoriilor, se face un proces-verbal intre parti si se depune la Camera. Eu va spun clar, la Bucuresti asa se procedeaza. Simplu, simplu, simplu, nu ne intreaba nimeni nimic, nu ne spune, nu ne ia capul. E un act perfect legal”, isi continua argumentatia doamna care se ocupa, prin mica publicitate, de preluarea firmelor cu datorii.

Sanctiuni penale pentru directori

O firma cu datorii nu se mai poate vinde fara un protocol incheiat intre parti si un reprezentant al statului, prin care cumparatorul sa se oblige sa achite datoriile.
· In caz contrar, administratorul (si nu proprietarul care vinde!) raspunde penal. In cazul firmelor cu reprezentant legal, raspunde acesta din urma. In general, societatile inregistrate in strainatate cu filiale aici isi desemneaza reprezentant legal (inclusiv companiile din paradisurile fiscale).
· Functionarul Registrului Comertului care emite
in alte conditii certificatul de mentiuni va fi, de asemenea,
tras la raspundere penala.
· Reglementarile de mai sus sunt stabilite prin
Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit si prin
Ordonanta nr. 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare.