Daca in urma cu doi ani dobanzile percepute la un credit in lei faceau aproape imposibil accesul oamenilor obisnuiti sau chiar al celor cu venituri mai mari la un imprumut, in prezent situatia se prezinta cu totul altfel. Scaderea continua a dobanzilor a facut ca suma ce ar trebui rambursata lunar sa ajunga la valori cat de cat acceptabile pentru cineva care are venituri de doua-trei ori mai mari decat salariul mediu pe economie. Creditul in valuta continua sa fie insa cel mai atractiv din punctul de vedere al costurilor totale pe care le are de achitat imprumutatul, in cazul in care perioda de creditare este sub cinci ani. Spre exemplu, in cazul unui imprumut in lei pe cinci ani, la o dobanda de 30% in primul an, 25% in cel de-al doilea, 20% in al treilea, 16% in al patrulea si 12% in al cincelea, cel care a obtinut creditul are de platit per total cu aproximativ 40 de milioane de lei mai mult decat in cazul in care ar obtine un credit in dolari, echivalent ca valoare, dar la o dobanda de 9% in primii doi ani si de 13% in urmatorii trei, in conditiile in care ritmul de depreciere a dolarului ar fi in medie de 9% pe an, pentru urmatorii cinci ani. Bineinteles ca in cazul in care unul dintre aceste scenarii nu are loc (scaderea dobanzilor la imprumuturile in lei e mai rapida decat am presupus, deprecierea medie a leului in raport cu moneda americana e mai mare in realitate sau dobanzile la creditele in dolari au crescut mai rapid decat anticipasem), imprumuturile in lei ar putea sa devina mai avantajoase si pentru termene de patru-cinci ani. O modalitate eficienta de economisire a banilor proprii in acest moment ar fi contractarea unui credit in dolari, chiar si pentru o perioada mai lunga de cinci ani, urmand ca apoi, in momentul in care costurile creditarii in lei devin mai mici, sa schimbam valuta in care este acordat creditul (atentie, nu toate bancile ofera aceasta facilitate).

Exista banci care dau credite cu dobanda de 26%

Daca alegerea noastra se opreste asupra creditului in lei, atunci fie ar trebui sa dam o fuga la cele doua banci, care deja au coborat dobanzile sub pragul de 30% (Banca Transilvania, Volksbank), la care se va adauga incepand cu 1 noiembrie si CEC-ul, fie sa mai asteptam trei-cinci luni, pana cand majoritatea bancilor vor oferi dobanzi de 26-28% la credite. „Pe piata romaneasca exista in prezent o tendinta clara de scadere a inflatiei, fapt care va antrena si o scadere a dobanzilor la credite si depozite”, declara domnul Constantin Teculescu, presedintele CEC, care cu aceeasi ocazie anunta si scaderea cu un punct procentual a dobanzilor la creditele pentru locuinte, de la 30% la 29%, si a celor pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata si autoturisme de la 33% la 32%.
In cazul in care optiunea noastra se indreapta spre amanarea contractarii creditului cu trei-cinci luni, in asteptarea unor dobanzi mai
mici, trebuie sa observam ca economia realizata nu va fi insa spectaculoasa. Spre exemplu, la un credit in lei de aproximativ 100 de milioane de lei (echivalentul a circa 3.000 USD) pe doi ani, cu dobanzi constante pe toata perioada (in realitate ele sunt variabile), vom realiza o economie de doar 4,2 milioane lei (aproximativ 130 USD) in cazul unei dobanzi de 26%, comparativ cu una de 30%.
Precizam insa din nou ca in cazul creditelor luate pe perioade de unu-trei ani (chiar si pana la cinci ani dupa cum am aratat mai devreme), cele in valuta au costuri mai mici.