Astfel, dacă anul trecut piaţa totală se cifra la două miliarde euro, fiecare ramură reprezentând un miliard euro, acum piaţa de morărit a scăzut cu 200 milioane euro în doar un an, acest lucru datorându-se scăderii preţurilor la făină, dar mai ales evaziunii fiscale.
"Preţul făinii este în cădere continuă de la 1,35-1,7 lei/kg anul trecut la doar 0,95-1,15 lei/kg în prezent", a spus preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.
El spune că piaţa este afectată de evaziunea fiscală, care este în creştere pe partea de morărit. "Evaziunea a trecut de la cereale la sectorul de morărit", a precizat Popescu. Dacă înainte ilegalităţile se făceau pe segmentul de comercializare a grâului, acum se produc la comercializarea făinei.
În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.
ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie.