Cuantumul depozitelor bancare ale gospodăriilor şi firmelor a urcat luna trecută cu 1,1%, ajungând la 163,25 miliarde de euro, de la 161,04 miliarde de euro în noiembrie. Majorarea s-a datorat aproape în întregime companiilor non-financiare, ale căror depozite au crescut în decembrie cu aproximativ trei miliarde de euro, comparativ cu luna precedentă.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parţial din cauza ieşirilor de capital cauzate de temerile privind ieşirea ţării din zona euro.

Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen după alegerile din iunie 2012, care au atenuat îngrijorările că Grecia va părăsi zona euro.

În schimb, creditarea a înregistrat în decembrie un declin de 3,9%.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).