Centrul comercial City Mall din Bucureşti, deţinut de fondul australian de investiţii APN/UKA European Retail Trust, a fost evaluat la sfârşitul lunii iunie la 51,6 milioane euro, în scădere cu peste 40% faţă 88,2 milioane euro la 30 iunie 2008, potrivit raportului financiar prezentat de companie.

Valoarea centrului comercial s-a redus de la începutul anului cu 13,4% faţă de sfârşitul anului trecut, când era evaluat la 59,7 milioane de euro, dar faţă de preţul plătit de investitor, la achiziţie, în 2006, este cu 50% mai mică.

Scăderea valorii centrului ar putea fi explicată prin reducerea veniturilor operaţionale, în principal din chirii, în primele şase luni cu 43%, la 2,8 milioane euro, de la 4,96 milioane euro la sfârşitul lunii iunie 2008, potrivit raportului financiar al companiei.

APN/UKA European Retail Trust este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei. Fondul australian a preluat la sfârşitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, deţinută de un grup de investitori britanici, pentru 103,5 milioane de euro.

La rândul său, grupul de investitori achiziţionase mall-ul cu mai puţin de un an înainte, pentru circa 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci şi israelieni.

Complexul are o suprafaţă totală de 38.000 de metri pătraţi, dintre care 19.000 mp reprezintă spaţii închiriabile, şi a fost deschis în urmă cu trei ani, în urma unei investiţii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema.

APN/UKA European Retail Trust a investit 13 milioane euro pentru construcţia unei parcări cu o suprafaţă de 31.000 de metri pătraţi, lângă mall, care va cuprinde şi o zonă comercială.

Proprietarii complexului au hotărât transformarea unei suprafeţe de divertisment de 3.000 de metri pătraţi în spaţii de birouri, precum şi construirea altor 2.000 de metri pătraţi de birouri.

Fondul de investiţii este deţinut de APN Funds Management Limited, cu sediul central în Australia. Fondul este activ în Europa Centrală şi de Sud, deţinând aproximativ 35 de centre comerciale şi colaborând cu aproape 800 de retaileri internaţionali.

SURSA: Mediafax