Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, potrivit estimărilor autorităţilor, până la 1 august, aproximativ jumătate din populaţia României va avea o formă de imunitate faţă de infecţia cu SARS-CoV-2,. Acest lucru se va realiza fie prin vaccinare, fie în urma trecerii prin boală.

”Ţintele şi obiectivele de vaccinare se bazează în mod deosebit pe atingerea pragului de imunitate colectivă care să îşi aducă beneficiile în ceea ce priveşte controlul epidemiologic. Acesta este motivul pentru care ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Conform acestuia, autorităţile estimează că jumătate din populaţia României va fi vaccinată, ori va fi trecut prin boală până la începutul lunii august.

”Estimările noastre sunt că, undeva în august, la 1 august, vom ajunge la un prag de imunitate colectivă cumulat de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. Ţinând cont de estimarea de evoluţie epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxă etapizat şi progresiv toate aceste restricţii”, a explicat medicul.

Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi vor depinde de atingerea imunităţii colective.

Urmează ridicarea mai multor restricții

În cadrul unei conferințe de presă organizate marți, 11 mai,  coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre relaxarea restricțiilor.

Mai exact, medicul a clarificat numărul persoanelor care trebuie vaccinate până la 1 iunie. Astfel, potrivit acestuia, obiectivul de a avea 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, dată de la care va urma să se ridice anumite restricții în pandemie, nu se referă la persoane vaccinate cu schema completă de două doze, ci este suficient ca România să atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate doar cu o singură doză.

„Ne referim la o doză. Nu cred că vom reuși să avem cu schema completă 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii mai”, a indicat Valeriu Gheorghiță.

Totodată, medicul a vorbit și despre numărul persoanelor vaccinate. Potrivit acestuia, aproape 34% din populația rezidentă din București este, în prezent, vaccinată anti-COVID-19.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea