"Am cerut în numele României reevaluarea calendarului pentru MTO pe o perioadă de patru ani şi aş dori ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire şi pe această temă pentru că în martie sau în aprilie, cel târziu în aprilie, când vom avea solicitarea oficială către Comisia Europeană, aş vrea să fie un sprijin şi o susţinere totală atât din partea Parlamentului şi Guvernului, a tuturor forţelor politice pentru că această reevaluare ar duce la creşterea alocării pentru investiţii în România în următorii patru ani de zile şi cred că este un interes comun", a spus Vâlcov, în Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce s-a constat lipsa cvorumului.

Şedinţa Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în care trebuia să se discute despre conversia creditelor, a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Comisia pentru buget urma să discute cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, Băncii Naţionale, Ministerului de Finanţe, Consiliului Patronatelor Bancare proiectele de lege privind conversia creditelor din valută în lei.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Din acel moment, leul s-a depreciat accelerat pe piaţa valutară în faţa francului elveţian şi a dolarului american. În faţa monedei elveţiene, leul a pierdut aproape 16 bani într-o săptămână, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfârşitul săptămânii trecute (23 ianuarie). Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani şi ameninţă pragul de 4 lei/dolar.

Luni şi marţi, leul a reuşit să recupereze din pierderea înregistrată în faţa francului elveţian şi a principalelor valute, BNR afişând marţi un curs de 4,4269 lei/franc, 4,4709 lei/euro şi 3,9644 lei/dolar. Potrivit autorităţilor, numărul românilor cu credite în franci ajunge la aproape 75.000. (Sursa: Agerpres)