Val de cutremure în Turcia

Val de cutremure în Turcia! Joi, 25 ianuarie 2024, a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5.2 grade pe scara Richter în regiunea estică a Turciei, conform informațiilor transmise de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Cutremurul a avut loc la ora 15:04 (ora României).

Mai multe replici au avut loc în aceeași zi în regiunea estică a Turciei și în regiunea centrală. Până acum, însă, nu există informații despre eventuale victime sau daune materiale.

Mai multe cutremure au avut loc în estul și în centrul Turciei

Un alt cutremur cu magnitudinea de 2.4 grade pe scara Richter a avut loc în centrul țării. A avut loc la o adâncime de 5 km. A fost localizat la 78 km distanță de Kahramanmaraş și 18 km distanță de Saimbeyli.

Un alt seism cu magnitudinea de 1.7 grade pe scara Richter a avut loc în estul țării. A avut loc la o adâncime de 7 km. A fost localizat la 119 km nord-vest de Şanlıurfa și la 20 km sud-est de Malatya.

Un alt seism cu magnitudinea de 1.4 grade pe scara Richter a avut loc în estul țării. A avut loc la o adâncime de 7 km. A fost localizat la 118 km NW de Şanlıurfa, Turkey și 20 km SE de Malatya.

Un nou cutremur cu magnitudinea de 1.7 grade pe scara Richter a avut loc în centrul țării. A avut loc la o adâncime de 7 km. A fost localizat la 100 km SE de Sivas, Turkey și 18 km N de Gürün.

A mai avut loc și-un cutremur cu magnitudinea de 1.2 grade pe scara Richter a avut loc în estul țării. A avut loc la o adâncime de 7 km. A fost localizat la 115 km NW de Şanlıurfa, Turkey și la 23 km SE de Malatya.

În plus, a avut loc un seism și cu magnitudinea de 1.7 grade pe scara Richter în estul țării. Seismul a avut loc o adâncime de 13 km. A fost localizat la 125 km NW de Şanlıurfa și la 25 km E de Malatya.

Până la ora publicării acestui material, EMSC a confirmat nu mai puţin de 18 seisme în Turcia, după cel iniţial.

De ce au loc cutremure în Turcia?

Turcia se află printre regiunile lumii în care cutremurele sunt frecvente. Structura scoarței terestre poate fi comparată cu un puzzle dinamic, format din numeroase piese. Acestea includ plăci oceanice gigantice și altele mai mici, continentale.

Cu toate acestea, întrebarea cu privire la numărul exact de plăci tectonice, indiferent de dimensiunea lor, rămâne încă subiect de dezbatere în comunitatea științifică.

Un aspect asupra căruia există consens este faptul că aceste plăci se deplasează constant cu câțiva centimetri în fiecare an. Ele pot să se îndepărteze una de cealaltă, să intre în contact și să alunece sau, uneori, să se împingă reciproc.

Această mișcare constantă are ca rezultat modificări în poziția continentelor de deasupra. Fenomenul este cunoscut sub numele de mișcări ale plăcilor tectonice.