Potrivit acestora, în anul 2020 nu vor exista tratamente şi vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului. Totuși „o catastrofă sanitară şi economică”, ar putea fi evitată prin purtarea măştii, distanţare şi menţinerea igienei mâinilor.

Sursa citată a mai precizat că deşi sunt finalizate o serie de studii clinice care demonstrează eficienţa unor vaccinuri, rezultatele nu oferă deocamdată date concludente cu privire la durata şi intensitatea efectului imunologic.

„Se lucrează la foc continuu la peste 100 de soluţii de tratament sau vaccinare împotriva coronavirusului, însă cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza studiile clinice şi a trage o concluzie cu privire la eficienţa pe termen lung a acestor soluţii”, a precizat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER, citat în comunicat.

Găsirea unui vaccin, o situație dificilă

Totodată, reprezentanţii organizaţiei au mai subliniat faptul că găsirea unui tratament medicamentos, în special pentru formele uşoare ale bolii, a devenit dificilă pentru că a scăzut numărul pacienţilor înrolaţi în studii clinice.

„Virusul SARS-CoV-2 a intrat în comunitate şi se răspândeşte cu repeziciune, în primul rând deoarece nu sunt respectate recomandările autorităţilor şi specialiştilor”, a completat Damian.

Acesta s-a declarat totuși optimist în ceea ce priveşte găsirea unor modalităţi de a lupta cu virusul în anii care urmează.

„Nu există nicio îndoială că în 2021 şi 2022 vom avea pe piaţă foarte multe soluţii pentru a lupta împotriva COVID-19, care vor ajuta ca viaţa noastră să intre în normalitate. Până atunci însă, trebuie să privim cu maximă seriozitate contribuţia şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi la limitarea răspândirii bolii.

Pentru 2020, masca, distanţarea, spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt singurele măsuri capabile să evite o catastrofă sanitară şi economică în România. Haideţi să le practicăm”, a transmis Dragoş Damian.