Egiptul atrage sute de mii de turiști anual, nu numai în zonele cu puternică încărcătură istorică, precum Cairo – Piramidele, Luxor, Valea Nilului, Alexandria, ci și la stațiunile sale de la Marea Roșie.

GaminTraveler oferă câteva sfaturi de călătorie în Egipt și ce trebuie știut înainte de a vizita această țară pentru prima dată.

1. Este sigur să călătorești în Egipt?

Vă veți simți în siguranță și ziua și noaptea, peste tot. Asigurați-vă că vă păstrați obiectele de valoare cu voi mai ales în locuri aglomerate. Da, este sigur să călătorești în Egipt.

2. Viza se ia ușor?

Cetățenii americani și canadieni pot intra în Egipt timp de până la 30 de zile numai în scopuri turistice și de afaceri, cu o taxă de 25 USD și 35 USD cu intrări multiple. Puteți obține viza la sosire la aeroport și puteți plăti și în  euro și lire sterline. Verificați dacă sunteți eligibil pentru viză la sosirea în Egipt!

Dacă sunteți dintr-o țară care nu este acoperită de Acordul Schengen, veți avea nevoie de viză, chiar dacă aveți o ședere scurtă.

3. Bancomate și valută

Numerarul este regele în Egipt, dar sunt acceptate și carduri de credit. Există bancomate și case de schimb valutar în principalele puncte turistice. Sunt acceptate principalele valute, iar moneda locală este lira egipteană. 1 USD= 15 EGP.

4. Cel mai bun moment al anului pentru a vizita Egiptul

În Egipt, lunile de vară, din iunie până în august, sunt foarte calde. În lunile de iarnă, din noiembrie până în februarie, temperatura este blândă. Cel mai bun moment pentru a vizita Egiptul este în lunile de primăvară, din martie până în mai, când zilele sunt nu foarte calde.

5. Asigurare de sănătate

Înainte de a vizita Egiptul faceți o asigurare de călătorie, în cazul în care aveți probleme. Puteți face o toxiinfecție alimentară, febră sau orice altă boală. Este bine să aveți o asigurare de sănătate, așa cum faceți de obicei când mergeți în altă țară.

6. Este o țară foarte ieftină

Prețurile în Egipt sunt foarte accesibile. Mai ales pentru cazare, unde este ușor să găsești o cameră la mai puțin de 15 EUR. Prețurile pentru mâncare și transport sunt și mai accesibile.

7. Buget de cazare

Puteți găsi oferte care pornesc de la 25 USD per cameră. Dacă preferați o cazare cu buget mediu va costa 40-60 USD, iar pentru 80 USD veți găsi o cazare de lux.

8. Buget pentru alimente

În Egipt puteți găsi sucuri pentru o jumătate de dolar și puteți mânca un menu complet începând de la 3-4 USD. Dacă mergeți la restaurante de lux, așteptați-vă să plătiți în jur de 6-7 USD de persoană și chiar mai mult pentru o cină.

9. Conexiunea la internet

Internetul funcționează excelent în orașele mari și veți avea conexiune în majoritatea locurilor unde există 4G, cu excepția zonelor îndepărtate. Puteți accesa WiFi gratuit la pensiuni și hoteluri și există o mulțime de restaurante care oferă WiFi gratuit.

10. Adaptoare

În Egipt se folosește adaptorul european. Câteva locuri fac posibilă montarea adaptorului american la o priză.

iran, egipt
SURSA FOTO: Dreamstime

11. Transportul

Pentru transportul local, autobuzele vor costa mai puțin de 1 USD, dar traficul este haotic în orașe.

Dacă mergeți cu taxiul, o scurtă călătorie în oraș vă va costa 5-6 USD, dar asigurați-vă că stabiliți prețul înainte. Puteți folosi și aplicația Uber, unde veți avea un preț fix.

Autobuzele pe distanțe lungi sunt accesibile, iar navigarea pe Nil nu este foarte costisitoare.

12. Aplicațiile UBER ȘI CAREEM

Dacă mergeți în orașe mari precum Cairo, utilizați aplicațiil Uber și Careem, aceasta din urmă fiind foarte populară în Egipt.

13. Limba vorbită

Limba oficială în Egipt este limba arabă, dar se vorbește și engleza, mai ales în zonele turistice.

14. Învățarea limbii arabe

Deoarece egiptenii nu vorbesc de obicei engleza, provocarea este să înveți tu limba arabă sau noțiuni esențiale pentru a te deplasa. Există câteva cuvinte de bază pe care trebuie să le înveți, de exemplu numerele, dacă pui întrebări zilnice de genul „Cât costă asta?”

15. Traficul este nebunesc

Traficul din Egipt este haotic și va fi dificil să vă obișnuiți. Cairo este cel mai aglomerat oraș și puteți rămâne blocat minute în șir, indiferent dacă mergeți cu taxiul sau cu autobuzul.

16. Praf, poluare, temperatură

Vremea este caldă, poluarea este foarte mare, iar praful vă va da de furcă.

Asigurați-vă că beți apă și vă mențineți hidratat și păziți-vă cât puteți de praf.

17. Religia

Religia majoritară din Egipt este cea musulmană ( 85%). Există și religia creștină (ortodocșii fiind în jur de 5%).

18. Egiptenii sunt foarte prietenoși

Egiptenii sunt foarte prietenoși și ospitalieri. Nu toți vor putea comunica în engleză,  dar nu uitați că limba lor este araba.

19. Îmbrăcați-vă corespunzător

Îmbrăcați-vă corespunzător în Egipt, acoperindu-vă umerii. Este bine să purtați și pantaloni care să vă acopere genunchii.

20. ATENȚIE la escroci!

Ca peste tot în lume, și în Egipt escrocii pândesc la orice pas. Vor încerca să vă atragă în magazinele de parfumuri și de covoare, care percep prețuri mari pentru turiști. Vă vor trata cu un ceai și vă vor spune despre materiale și calitatea lucrurilor.

De asemenea, agenții de turism oferă plimbări cu cămile sau diferite excursii la un preț  foarte ridicat. Folosiți bunul simț pentru a le evita.

21. Abilitatea de a negocia pentru orice

Ai nevoie de abilități de negociere, mai ales când mergi în piețele locale. Prețurile sunt destul de mari în unele locuri, așa că e bine să știi cum să negociezi. Încearcă să o faci zâmbind și nu te lua la ceartă cu vânzătorii!

22. Vizitați Egiptul în timpul Ramadanului

Poate fi o experiență minunată. S-ar putea să fie mai dificil să găsiți alcool și mâncare în timpul zilei, deoarece multe localuri sunt închise. Unele locuri pentru turiști pot fi deschise doar câteva ore sau închise toată ziua în timpul Ramadanului.