Cu alte cuvinte, dacă ai decis că este timpul să petreci câteva zile de formidabile și să ieși în afara rutinei, orice motiv de stres trebuie neapărat să rămână acasă. Iar finanțele nu fac excepție. Iată câteva destinații de vacanță accesibile ca preț, pentru fiecare lună cu temperaturi ridicate.

Yerevan, Armenia, în luna mai

Exceptând transportul (250-300 de euro dus-întors), celelalte cheltuieli pot fi acoperite mai ușor. Pentru 100 de drami armeni (adică mai puțin de 1 leu românesc), ești liber să te-aventurezi într-un microbuz sau să bați la picior drumurile orașului. Bulevardul de Nord îți va conduce direct la operă, către fântânile din Piața Republicii. Datorită clădirilor rozalii de aici, Yerevan a primit numele de Orașul Roz, fiind ușor de observant cum reconstruirea acestuia a încercat să ascundă cicatricele lăsate de războaie și de dezastre naturale. Pentru cazare, reprezentanții Momondo recomandă hotelul My Hotel Yerevan, unde prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la 35,731 Dram (315 lei) pe noapte.

Izmir, Turcia, în iunie

Situat pe coasta Mării Egee, acest oraș-port ascunde istoria unui nod comercial liber, cu o amestecătură de greci, evrei, armeni, francezi și italieni, care trăiesc laolaltă aici în bună conviețuire de peste 5000 de ani. O vizită în iunie se va suprapune și cu Festivalul Internațional Izmir, ce pune în scenă spectacole clasice și contemporane de balet, teatru și muzică. Aceasta este o alternativă ieftină față de restul destinațiilor arhi-cunoscute ale Turciei și cu plaja sa gratuită Ramo la doar o oră de Çeşme. Dacă prinzi o ofertă, bugetul pentru transport poate fi și de 150 de euro, dus-întors, în timp ce cazarea la un hotel de patru stele, de exemplu, poate depăși 50 de euro pe noapte.  

Budapesta, Ungaria, în iulie

Una dintre cele mai accesibile destinații pentru turiștii români, Budapesta (100-130 euro transport dus-întors), poate fi vizitată tot timpul anului, însă vara culorile sunt mult mai vii. Orice călătorie în capitala ungară nu are farnmec fără o plimbare pe Falk Miksa, una dintre străzile reunumite de pe glob, pentru numeroasele muzee și magazine de antichități, unde vei putea să cotrăbăi printre amintiri și obiecte din fosta epocă socialistă. Districtul VIII (Józsefváros), cândva un cartier de temut, cu povești demne de filme, a fost transformat, în timp, într-unul din punctele forte ale turismului din Budapesta. Aici, vei fi atras prin cafenelele sale și restaurantele cu specific tradițional maghiar, sau prin galeriile și spațiile destinate artei, precum Lumen, muzeul fotografiei.

 

Porto, Portugalia, august

Se știe deja că Porto este al doilea cel mai căutat oraș pe vederile poștale din Portugalia. Pornește din Piața Ribeira, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, situat lângă Râul Douro. Este locul ideal pentru observatori – de la artiștii de stradă la cuplurile de vârstnici, care își fac plimbarea de dimineață pentru o ”bica” (espresso portughez). La mică distanță se află Grădinile Palatului de Cristal, care te vor ajută să te reconectezi cu natura, în prezența păunilor și a altor păsări încântătoare. Nu departe vei descoperi Muzeul Romantic, cu galerii pline de obiecte și decorațiuni fine ale epocii romantice din secolul al 19 lea. De altfel, potrivit datelor motorului de căutare Momondo, se află și printre cele mai căutate destinații pentru români. Pentru transport, bugetul depășește 350 de euro, dus-întors.

Priștina, Kosovo, septembrie

Foarte bogată în tradiții și preocupată să-și scrie istoria, Kosovo, alături de capitala Priștina, reprezintă o adevărată provocare pentru cei cu spirit de aventură. Înainte de a întreprinde orice acțiune aici, vizitează librăria Dit’ e Nat’, ca să fii pus la punct cum se cuvine pentru exploratul moscheilor așezate în linie și turnul vechiului ceas din centrul orașului, toate amintiri ale vechii dominații ale Imperiului Otoman. Nici sculptura din fața Palatului Tineretului și Sporturilor, care renaște sub altă formă în fiecare an, pictată diferit pentru a reprezenta evenimentele de actualitate și nici Biblioteca Națională nu ar trebui ratate. Cândva spațiu de refugiere a victimelor războaielor yugoslave, iar mai apoi centru de control pentru armata sârbească, biblioteca își dezvăluie cupolele orișicui binevoiește să urce până la Barul 13 Rooftop de pe acoperișul Hotelului Priștina. Pentru cazare în Priștina, reprezentanții Momondo recomandă Hostel The White Tree, prețul unei camere cu 4 locuri fiind de la 52 euro pe noapte. Un preț mediu pentru transport cu avionul este calculate la 200 de euro de persoană.