Vești proaste pentru acești români. Presa britanică informează că va intra în vigoare o nouă regulă obligatorie pentru toți cei care intră în țară.

Mai exact, se pare că ministrul britanic al Sănătăţii ar putea anunţa marţi o nouă regulă ce prevede ca toate persoanele care sosesc pe teritoriul Regatului Unit să realizeze, după sosire, două teste pentru depistarea COVID-19.

Astfel, Marea Britanie preconizează ca toate persoanele care sosesc pe teritoriul ţării să realizeze, după sosire, două teste pentru depistarea COVID-19, pentru a evita importul unor cazuri de infectare cu noile variante ale coronavirusului, informează AFP, citată de Agerpres.

Decizia nu a fost încă luată, însă ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, urmează să anunţe marţi, în faţa deputaţilor, această măsură care prevede, potrivit presei, un test efectuat în cea de-a doua şi cea de-a opta zi a carantinei obligatorii de zece zile. Sute de mii de români se încadrează și ei în aceste categorii.

De menționat este faptul că aceste măsuri se adaugă la obligativitatea, pentru toţi călătorii care sosesc în Regatul Unit, prezentării unui test negativ anti-COVID-19 realizat înainte de plecare.

″Consolidarea regimului nostru de testare pentru a-i acoperi pe toţi cei care sosesc în timpul perioadei de izolare va oferi un nivel de protecţie suplimentară şi ne va permite să depistăm mai bine noile cazuri care ar putea ajunge în ţara noastră, oferindu-ne mai multe oportunităţi pentru detectarea unor noi variante″⁣, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, fără a furniza alte detalii.

Vești proaste pentru acești români

Odată cu finalizarea discuțiilor, ministrul Matt Hancock ar urma să detalieze totodată modalităţile de carantină în hoteluri începând din 15 februarie pentru rezidenţii britanici care sosesc din circa 30 de ţări considerate ca având risc ridicat, în special Africa de Sud, unde circulă o nouă variantă a coronavirusului considerată mai virulentă.

Noile reguli urmează să fie luate în contextul în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în Marea Britanie. Țara a înregistrat un bilanţ de aproape 113.000 de decese, cel mai grav din Europa. De asemenea, în Anglia este în prezent în vigoare un lockdown strict instituit după o creştere a numărului de contaminări atribuite unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei.

Autorităţile încearcă să fie optimiste și se bazează pe vaccinare pentru a putea relaxa restricţiile în mod progresiv şi au administrat aproape 12,3 milioane de prime doze de la debutul campaniei de imunizare, la începutul lui decembrie.

În paralel, a fost întărit dispozitivul de la frontiere, de teamă de a nu importa variante rezistente la vaccin. Un studiu a demonstrat o eficacitate slabă vaccinului dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford la tineri adulţi împotriva formelor uşoare de COVID-19.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim