Raed Arafat a spus că masca de protecție devine obligatorie în aer liber atunci când incidența COVID-19 trece de 1 la mie într-o localitate. În acest caz, el a detaliat că vor mai fi permise doar măștile hirurgicale și cele FPP2, fiind interzise cele din material textil și din plastic. În plus, șeful DSU a spus că masca trebuie purtată și în locuri aglomerate, precum stațiile de transport în comun.

Ordinul va fi publicat în această săptămână

Potrivit lui Raed Arafat, ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne urmează să fie publicat până la sfârșitul acestei săptămâni. El a precizat că singura excepție va fi reprezentată de momentul „în care ai activități individuale”.

„În stația de autobuz, de metrou, pe stradă, când circulă lângă tine oameni, masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc, când nu ai alți oameni în jur”, a explicat el, adăugând că măsura a fost luată deoarece varianta Omicron a coronavirusului este foarte contagioasă.

„Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat. Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile, care vor fi limitate și vor fi foarte clare, vor apărea în ordin”, a precizat Raed Arafat.

Ce spunea premierul Nicolae Ciucă?

Amintim că, premierul a avut, luni, o şedinţă de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19, în cadrul căreia a fost prezentată evoluţia cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 în ţară şi la nivelul Uniunii Europene şi au fost evidenţiate măsurile avute în vedere pentru a proteja sănătatea populaţiei şi pentru continuarea funcţionării şcolilor şi a sectoarelor economice.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, la şedinţă au participat miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluţie de protejare a vieţii şi sănătăţii românilor faţă de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2”, se arată în comunicat.