Avertisment dur pentru români!

Dezastrul care îi arde pe români la buzunare

Dragoş Damian este directorul general al companiei farmaceutice Terapia Cluj. Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, acesta vorbeşte despre un adevărat “dezastru” care poate fi observat dacă analizăm preţurile medii din anul 2020 la utilităţi industrial şi casnic în ţările din apropierea României cu preţurile din ţara noastră în august 2021, după liberalizare.

“Nu cred că trebuie comentat prea mult, vă rog să agăţati tabelele la Dumneavoastra pe perete, să le aveţi în faţa ochilor tot timpul”, scrie Dragoş Damian pe Facebook.

“Politicienii cu crizele si vendetele lor personale, oamenii de afaceri şi cei de rând cu problemele de zi cu zi”

În timp ce politicienii se ocupă doar de crizele şi vendetele lor personale, românii de rând, dar şi oamenii de afaceri, sunt puşi în faţă problemelor reale din viaţa de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflaţia, penuria forţei de muncă, cursul valutar menţinut artificial şi multe altele, spune Damian.

CEO-ul Terapia Cluj mai consideră că, deşi autorităţile nu vor să negocieze cu Rusia, ar fi benefic să adoptăm şi noi modelul Germaniei sau Franţei, care vor să fie prietene cu Rusia şi să obţină energie mai ieftină din această ţară.

Postarea integrală a lui Dragoş Damian

“Cand ati terminat de cascat gura la saga politica din spatiul public, uitati-va la dezastrul din cele doua tabele: preturi medii din 2020 la utilitati industrial si casnic in tari din regiunea noastra geografica din UE + preturile din Romania august 2021, dupa liberalizare

Nu exista date recente pentru celalalte tari, dar stim ca nu au liberalizat preturi in 2021. Nu cred ca trebuie comentat prea mult, va rog sa agatati tabelele la Dumneavoastra pe perete, sa le aveti in fata ochilor tot timpul. La cresterile preturilor la utilitati din Romania adaugati si cresterea combustibilului, + 25% fata de iulie 2020.

Asadar, politicienii cu crizele si vendetele lor personale, oamenii de afaceri si cei de rand cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflatie enorma – scuza fiind ca nu e doar in Romania ci peste tot, si ni se spune ca e tranzitorie (!?) – penurie infernala a fortei de munca, curs si dobanda de referinta mentinute artificial, observatii critice de la Fitch, urmeaza probabil si altii, s.a.m.d.

Doua consideratii de final pe temele momentului:

  1. Salariul minim. Fara o crestere a acestuia de minin 15-20% – o crestere de 10% acopera doar inflatia 2019-2021 – ramane deschisa invitatia la munca la negru si evaziune fiscala. Sa vedeti cati vanzatori de nuieluse si vasc vom avea la iarna….
  2. Utilitatile. Cifrele de mai sus arata ca tarile din regiune fac rost de energie mai ieftina, evident din Rusia, si de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania si Franta (fondatoare ale UE) vor sa fie si ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, desi o vizita la Moscova a unei delegatii guvernamentale pe tema energiei ar face minuni si ar putea reduce sarcinile bugetare care compenseaza consumatorul vulnerabil.

Cred ca tot mediul de afaceri este de acord ca este de preferat o guvernare competenta si sustenabila unor practici de compensatii sociale. Mai bine previi decat sa tratezi. Nimeni nu mai crede ca o crestere economica din efect de baza, inflatie si consum din import poate fi sustenabila.”