Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marţi că îşi propune să limiteze la maximum numărul ordonanţelor de urgenţă şi a subliniat că în domeniul justiţiei nu mai pot fi date ordonanţe de urgenţă, având în vedere rezultatul referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.

„În ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă şi angajarea răspunderii, vă spun din capul locului că ceea ce am detestat la foarte multe guverne în ultima vreme a fost abuzul de ordonanţe de urgenţă care au fost date pe bandă rulantă, fără nicio dezbatere publică, care au căzut pe capul românilor ca o năpastă, fără niciun fel de dialog. Intenţia mea este să limitez la maximum posibil ordonanţele de urgenţă. În ceea ce priveşte angajarea răspunderii, ea nu poate fi făcută decât pe proiecte legislative care nu pot fi emise prin ordonanţe de urgenţă şi pentru care exista un acord din partea partenerilor care asigură votul de învestitură”, a afirmat Orban la finalul unei noi runde de negocieri purtate cu liderii ALDE, PMP, UDMR şi USR pe marginea susţinerii noului Guvern.

Întrebat dacă ar putea să fie dată ordonanţă de urgenţă în cazul pensionării anticipate a magistraţilor, premierul desemnat a spus: „Ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei nu se pot da, dar aici, în cazul în care nu reuşim prin procedura de urgenţă în Parlament să corectăm legea, normal că trebuie schimbată şi este un domeniu unde este necesar să adoptăm legea chiar şi prin angajarea răspunderii”.

„Nu se mai pot da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, pentru că cetăţenii români au decis la referendumul convocat de preşedintele României că nu se pot da ordonanţe de urgenţă”, a mai declarat Orban.