Administratorii fondurilor de pensii caută soluţii de creştere a randamentelor prin plasamente în titluri imobiliare şi fonduri de private equity, la care deocamdată nu au acces.

Reprezentanţii ING Fond de Pensii şi Allianz Ţiriac Fond de Pensii s-au arătat interesaţi de extinderea gamei de investiţii permise fondurilor de pensii şi pe segmentul de titluri imobiliare şi fonduri mutuale. Interesul este creat, bineînţeles, de randamentul ridicat care poate fi obţinut din astfel de investiţii. Pentru investiţiile în terenuri, de exemplu, randamentele din 2007 se situează cel puţin la nivelul de 50%, faţă de 25%-30% (în cel mai fericit caz) oferit de bursa de valori. Totuşi, o investiţie într-un titlu imobiliar sau într-un fond mutual (în pachete de acţiuni ale unor firme necotate) presupune un grad ridicat de risc.

La ora actuală, toate fondurile de pensii care s-au autorizat pe piaţa din România au un profil de risc mediu (excepţie face Fondul Aripi de la Generali Asigurări). Experienţa ţărilor vecine arată că adoptarea exclusiv a unor fonduri cu profil de risc mediu poate conduce la obţinerea unor randamente nesatisfăcătoare după patru-cinci ani de contribuţii în sistem, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria. Pe de altă parte însă, demararea, în acest moment, a unor astfel de investiţii este foarte riscantă, dacă nu chiar imposibilă. Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), crede că dezavantajele investiţiilor, în acest moment, în fonduri cu capital de risc sunt foarte clare. „Fondurile de private equity nu sunt bine reglementate de CNVM, iar pentru o extensie de acest gen, ar trebui modificate mai multe legi“, spune Oancea.

Nici pentru titlurile imobiliare momentul nu pare a fi cel mai potrivit, de data aceasta «vinovat» fiind în special contextul internaţional nefavorabil. „Ar trebui să aşteptăm să treacă efectul crizei creditelor ipotecare din SUA şi abia apoi să vorbim de acest lucru. Doar când titlurile imobiliare vor fi tranzacţionabile, pentru că legislaţia există deja, vom putea începe discuţiile despre procentajul de marjă în care investiţiile fondurilor de pensii vor putea merge“, mai spune Oancea. HSBC atrăgea recent atenţia asupra faptului că efectele crizei creditelor ipotecare din SUA s-ar putea extinde şi asupra creditelor de consum şi a cardurilor de credit. În plus, banca londoneză este de părere că abia în a doua jumătate a lui 2009 vom putea vorbi de o stingere a efectelor crizei din SUA, declanşată în 2007.

Ce isi doresc administratorii78-8505-35_mirceaoancea_c.jpg

«Trebuie mai întâi să începem colectarea contribuţiilor la pensiile private obligatorii, şi abia apoi să găsim momentul oportun pentru a începe demersurile.»
Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

Private equity

În România, chiar dacă pentru 2007 se anunţă o dublare a fondurilor din private equity, până la 200 de milioane de euro, banii derulaţi anul trecut prin aceste instrumente financiare au reprezentat doar 6,6% din suma totală aferentă Europei Centrale şi de Est. În alte state, fondurile de pensii au o anumită cotă din contribuţii care poate fi investită în fonduri cu capital de risc.

Titluri imobiliare

În pieţele dezvoltate, ipotecile aferente creditelor imobiliare au o cotaţie pe bursă. Titlurile ipotecare presupun vânzarea pachetului de credite (standardizate) acordate de bănci, prin intermediul pieţei de capital. La noi, nimeni nu riscă, în acest moment, să dea o cotaţie pe următorii 20 de ani, chiar dacă legislaţia în domeniu permite acest lucru.