Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit, miercuri, cu un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială prin care aproximativ 300.000 de rezerviști ruși au fost recrutați pentru a participa la războiul din Ucraina.

Șefa Comisiei Europene a afirmat că „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin „simulacrele” de referendumuri din teritoriile ocupate, a relatat Reuters.

Uniunea Europeană s-a opus ferm referendumurilor desfășurate în zonele ocupate de ruși

„Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară”, a declarat președinta Comisiei Europene presei la Bruxelles.

„Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Acesta este al optulea pachet de măsuri împotriva agresiunii rusești în Ucraina

„Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a anunţat Von der Leyen.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a adăugat ea.

Noile măsuri anunțate de șefa CE trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a fi adoptate.

Regiunile Donețk și Lugansk se vor alipi Rusiei. Separatiștii au validat referendumurile

Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, a informat agenția TASS.

În cadrul acestuia au participat peste 50% dintre alegători, a anunțat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, conform fusului orar al Moscovei, a fost de 76,09%.

Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea Herson pentru alipirea la Federația Rusă este de 48,91%. Și în Zaporojie a fost desfășurat un referendum, iar prezența la vot din regiune a fost de 51,55%, în cele trei zile de scrutin, luând în calcul inclusiv voturile din străinătate.