In cadrul emisiunii Biz bazar, de la Antena 3, de aseara, realizatorul acesteia, Moise Guran, a lansat ipoteza potrivit careia exista o clauza secreta in acordul incheiat de catre Romania cu Fondul Monetar International.

Concret, ar fi vorba despre obligatia asumata, prin acest acord, de catre Executivul de la Bucuresti de a degreva bancile de povara creditelor neperformante, care ar urma sa fie preluate de catre stat.

Actiuni similare au fost intreprinse de catre unele guverne occidentale, care au preluat asa-numitele active toxice ale bancilor.

Este adevarat ca sistemul bancar autohton nu se compara cu cel occidental, din mai multe puncte de vedere.

Ponderea creditelor in PIB este mult mai mica decat media din UE iar rata creditelor neperformate este considerata in parametri acceptabili: sub 2% din porfololiu.

Gratie masurilor prudentiale luate de-a lungul timpului de catre Banca Nationala, bancile din Romania sunt la adapost de efectul activelor toxice, adica diverse instrumente financiare care in cele din urma au adus pierderi uriase in locul profitului scontat.

Cu toate acestea, excese de genul „credit doar cu buletinul” au adus si in sistemul bancar romanesc credite neperformante.

Oficiali ai Bancii Nationale sustin, insa, ca acest lucru nu este o problema si, chiar daca aceasta clauza ar exista in acordul cu FMI, nu este o problema chiar atat de mare, valoarea totala a creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc fiind de aproximativ un miliard de euro, potrivit acelorasi surse.


UPDATE:

Legat de acest lucru, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca nu este vorba despre un acord secret dar ca, pana cand acest acord nu se va semna de catre board-ul FMI, nu poate fi facut public.

Cu privire la eventualitatea de a se prelua creditele neperformante, Adrian Vasilescu sustine ca nu e nevoie de asa ceva.

Nu stiu nimic despre nicio clauza secreta si nici nu e de actualitate. Nu e nevoie de asa ceva. Si, oricum, nu este vorba despre credite neperformante ci despre credite intarziate la plata”, a declarat pentru Capital, Adrian Vasilescu.