Comisia Europeană (CE) va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România, a declarat azi comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.

Celelalte state menţionate de Almunia ca ţinte ale măsurilor disciplinare sunt Malta, Polonia, Lituania şi Letonia, transmite Reuters.

CE, organul Executiv al UE, a hotărât deja sancţionarea Franţei, Irlandei, Spaniei, Greciei, Marii Britanii şi Ungariei pentru depăşirea pragului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stipulat de Pactul de Creştere şi Stabilitate al blocului comunitar.

UPDATE: „Nu este vorba despre sancţiuni”

În ceea ce priveşte data la care va fi deschisă procedura, Amelia Torres, purtătorul de cuvânt al lui Joaquin Almunia, a declarat pentru CAPITAL Online că nu a fost decisă încă, însă cel mai probabil procedura va fi deschisă în cursul acestei luni.

„Nu este vorba de sancţiuni în cazul României, ci de a proiecta o strategie de succes în această perioadă criză”, a mai declarat Amelia Torres.

Prognoze în scădere pentru România

Comisia a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.

Totodată, CE a revizuit puternic în scădere şi estimarea de deficit bugetar pentru anul următor, de la 7,9% din PIB, în prognoza din ianuarie, la 5,6%.

Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.

DETALII:
Citeşte şi „Estimări sumbre pentru România de la Comisia Europeană”