Programul „Prima Casă” este în blocaj total, băncile evitând să dea aprobarea finală pe dosarele de credit deja depuse sau în curs de analiză până când nu se va lămuri problema modificărilor privind convenţia care trebuie încheiată cu Fondul Naţional de Garantare. Anunţată în cursul săptămânii trecute, ordonanţa de guvern care ar fi urmat să rezolve problemele de parcurs ale „Primei Casă” nu a fost publicată până în acest moment în „Monitorul Oficial”.

Potrivit informaţiilor prezentate de capital.ro în cursul ultimelor săptămâni, „Prima Casă” era într-un semi-blocaj în contextul în care, din cauza unor probleme tehnice, băncile nu puteau credita imobilele din ansamblurile rezidenţiale. Din acest motiv, opt bănci, printre care şi BCR, au refuzat să semneze convenţia cu Fondul Naţional de Garantare.

Între timp, dintre cele opt bănci, una s-a retras din program, respectiv ING, care a anunţat lansarea unui program pe cont propriu, în condiţii aproape similare cu cele din „Prima Casă”.

Emil Boc: „Nu mai există niciun fel de barieră, de niciun fel de natură”

Într-o încercare aproape disperată de a debloca situaţia, săptămâna trecută, mai exact pe 22 iulie, guvernul a modificat convenţia, anunţând că lucrurile s-au rezolvat.

„Guvernul a adoptat modificările legislative necesare ce vor permite dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinţe pe credite ipotecare să poată intra în Programul Prima Casă”, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul a arătat că neconcordanţele invocate de către bănci, care au apărut pe parcursul procedurilor, au fost rezolvate prin modificările legislative adoptate astăzi de Guvern (22 iulie – n.r.) se spune într-un comunicat postat pe site-ul guvernului. Cu alte cuvinte, lucrurile păreau rezolvate, urmând ca Ministerul Finanţelor să trimită convenţia modificată la „Monitorul Oficial”, iar băncile să o semneze.

Comisia Europeană „solicită informaţii”

Convenţia nu se va publica în „Monitorul Oficial” şi nu va deveni, astfel, operaţională, până nu se obţine avizul din partea Comisiei Europene. Informaţia este acreditată de surse bancare care susţin că există o obiecţie a Executivului european care analizează ipoteza ajutorului de stat reprezentat de programul „Prima Casă”.

În urmă cu aproape 3 săptămâni, respectiv la data de 9 iulie a.c., purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, afirma despre „Prima Casă”: „Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii”.

Fondul de Garantare: Aşteptăm publicarea convenţiei în „Monitorul Oficial”

Cu sau fără legătură cu investigaţiile Comisiei Europene, noul text al convenţiei nu a fost încă publicat, la aproape  o săptămână de la renegocierea sa.

„Nu ştiu nimic despre investigaţia Comisiei Europene. Aşteptăm şi noi să apară în Monitorul Oficial ca să o putem aplica. Până astăzi nu a apărut nimic. Trebuie să întrebaţi la Finanţe când va trimisă spre publicare. Oricum, va fi semnat un act adiţional la convenţie de către băncile care au semnat deja vechea variantă, iar celelalte bănci vor semna noua convenţie în varianta care va apărea în Monitorul Oficial”, a declarat pentru capital.ro Irina Constantinescu, şef serviciu în cadrul Fondului Naţional de Garantare pentru IMM.

UPDATE: Guvernul admite că textul convenţiei e în continuare la Finanţe

La rândul său, Cristian Marin, şeful Serviciului de Comunicare şi Relaţii Publice al Ministerului Finanţelor susţine că textul convenţiei ar urma să fie publicat în „Monitorul Oficial” „azi, mâine”.

Răspunzând unei solicitări de presă transmise în cursul dimineţii, reprezentanţii guvernului au confirmat pentru capital.ro faptul că ordonanţa este în acest moment la Ministerul de Finanţe.

Surse bancare: „Deocamdată totul e blocat”

Cea mai mare problemă rezultată din tergiversarea publicării convenţiei o reprezintă blocarea procesului de acordare a creditelor la băncile care deja au semnat vechea convenţie şi amânarea intrării în program a băncilor care nu au semnat convenţia.

„Am fost anunţaţi ca deocamdată să nu mai procesăm niciun dosar, chiar dacă documentaţia este depusă de către clienţi. Aşteptăm noile norme care urmează a fi adaptate în conformitate cu modificările din noua convenţie”, au declarat pentru capital.ro surse bancare.