‘După 64 de ani în care problema nu a fost tratată în mod corect, suntem la începutul unui proces istoric, o creştere spectaculoasă a participării ultrareligioşilor şi arabilor la serviciul militar’, a declarat Netanyahu la deschiderea consiliului de miniştri. ‘Vom face o schimbare istorică în ceea ce priveşte repartizarea poverii serviciului militar, conservând unitatea poporului’, a adăugat premierul.

În dimineaţa zilei de duminică, partidul Likud (dreapta) al premierului Netanyahu a aprobat recomandările unei comisii în vederea încorporării evreilor ultrareligioşi, punând capăt unei săptămâni de oscilaţii politice. Comisia a recomandat un serviciu obligatoriu, militar sau civil, pentru toţi israelienii, cu măsuri stimulante pentru cei care aleg serviciul militar şi sancţiuni pentru cei care refuză acest serviciu.

‘Likud a discutat în această dimineaţă şi a adoptat în unanimitate principiile definite de comisie’, a anunţat purtătorul de cuvânt al partidului, Noda Katz.

Biroul de presă al lui Netanyahu a anunţat înregistrarea unui acord cu vicepremierul Shaul Mofaz, liderul partidului centrist Kadima, asupra înfiinţării unei alte comisii, menite să redacteze zilele următoare o nouă lege a încorporării, care să prevadă un serviciu pentru toţi.

Săptămâna trecută Mofaz a ameninţat că va părăsi coaliţia guvernamentală în situaţia în care cazurile de sustragere de la serviciu, militar sau civil, vor fi menţinute pentru ultrareligioşi şi arabii israelieni.

Actuala lege cu privire la încorporare, declarată anticonstituţională de Curtea Supremă, urmează oricum să fie schimbată înainte de 31 iulie. Potrivit mass-media din Israel, o nouă lege urmează să fie examinată în primă lectură de parlament la începutul săptămânii viitoare.

O covârşitoare majoritate a populaţiei israliene cere să se pună capăt cazurilor de sustragere de la serviciu militar. În Israel, serviciul militar durează 3 ani pentru bărbaţi şi 2 ani pentru femei.
Mii de israelieni au participat la un marş în Tel Aviv, cerând guvernului să renunţe la politica sa potrivit căreia bărbaţii ultra-ordotocşi sunt scutiţi de serviciul militar obligatoriu, anunță RADOR.
Legea privind scutirea ultra-ortodocşilor de serviciul militar, adoptată în 2002, permite în schimb acestora să urmeze studii religioase. Protestatarii susţin că această lege este nedreaptă.
"Politicienii cedează presiunilor exercitate asupra lor de acei politicieni ultra-ortodocşi care nu au efectuat serviciul militar, dar care au întotdeauna un cuvânt de spus despre dacă mergem sau nu la război", afirmă unul dintre protestatari. Cei mai mulţi dintre bărbaţii israelieni efectuează obligatoriu doi până la trei ani de serviciu militar, începând cu vârsta de 18 ani. Legea care prevede scutirea de efectuarea serviciului militar obligatoriu îi vizează, de asemenea, şi pe israelienii arabi.
Curtea Supremă din Israel a decis că legea este ilegală şi a acordat guvernului israelian un termen până în luna august pentru a schimba legea. Supus presiunilor membrilor ultra-ortodocşi ai coaliţiei sale, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis dizolvarea comisiei însărcinată cu refacerea proiectului de lege.