Producatorii auto Fiat si Chrysler se afla in discutii cu privire la formarea unui parteneriat strategic, care ar putea presupune preluarea unei participatii la Chrysler de catre compania italiana.

„Intre cele doua companii exista discutii conform carora Chrysler ar putea folosi tehnologiile Fiat in schimbul unei participatii”, a declarat o sursa apropiata negocierilor.

„Pentru a primi finantarea din parte guvernului SUA, Chrysler trebuie sa isi dovedeasca puterea de a construi masini mult mai economice si ecologice”, a mai spus sursa. „Chrysler nu va putea sa indeplineasca singura aceasta conditie”, a mai adaugat persoana respectiva.

Potrivit informatiilor aparute in presa internationala, Fiat ar putea prelua o participatie de pana la 35% din Chrysler, iar compania americana va avea acces la platformele, motoarele si sistemele de transmisii ale producatorului italian.

UPDATE:

Cele doua companii au confirmat faptul ca Fiat intentioneaza sa achizitioneze 35% din actiunile constructorului american.

Prin intermediul unei declaratii comune, Fiat si actionarul majoritar al Chrysler, Cerebus Capital Management LP au declarat ca „partaneriatul va permite constructorului american sa aiba acces la platforme competitive si economice, motoare si componente ce urmeaza a fi produse in uzinele Chrysler”.

Potrivit acordului, Fiat urmeaza sa puna la dispozitia Chrysler reteaua sa de distributie din pietele cheie, ceea ce va duce la „reduceri substantiale de costuri”.

UPDATE 2:

Companiile auto Fiat si Chrysler au anuntat semnarea unui parteneriat prin care grupul italian va prelua o participatie de 35% din actiunile producatorului american. In schimb, Fiat va oferi acces la tehnologie, canale de distributie si servicii de management.

Alianta dintre cele doua companii va oferi constructorului auto american posibilitatea sa isi relanseze gama de autoturisme, cu ajutorul tehnologiilor Fiat. Mai mult, acordul incheiat inseamna pentru Chrysler extinderea puternica in afara Americii de Nord.

Uzinele Chrysler vor produce, cu tehnologia Fiat, platforme, componente si trenuri de rulare mai eficiente. Fiat va oferi si accesul Chrysler la reletele proprii de distributie pe pietele cele mai importante cat si servicii de management in sprijinul programului de restructurare si viabilitate care va fi prezentat de Chrysler Trezoreriei SUA.

Fiat va primi o participatie de 35% din actiunile Chrysler, insa grupul italian nu s-a angajat sa deruleze investitii sau sa finanteze grupul american.

Sursa: IHT / ANE