Premierul Emil Boc a declarat că băncile care vor să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea unei locuinţe trebuie să accepte un avans de maximum 5% şi să perceapă dobânzi scăzute. În replică, bancherii susţin că nu intră în jocul mediatic din ultimele zile şi aşteaptă documente concrete din partea Executivului înainte să ia poziţie.

„Ministerul Finanţelor va organiza o licitaţie prin care băncile care vor îndeplini anumite condiţii vor fi eligibile să intre în acest program. Băncile care vor solicita maximum 5% avans pentru achiziţionarea unei case şi care vor avea cele mai mici dobânzi la creditele acordate se vor califica să intre într-un asemenea program al Guvernului. Noi nu vom permite să intre în program acea bancă ce va solicita cetăţeanului un avans mai mare de 5%”, a precizat premierul.

Emil Boc a mai declarat că doritorii care vor contracta astfel de credite subvenţionate de stat şi nu vor mai dispune de bani pentru terminarea achitării ratelor vor pierde dreptul de proprietate asupra casei.

O altă prevedere a acestui program o reprezintă eliminarea penalizării pentru rambursarea anticipată a împrumutului. „Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului va fi un criteriu. De exemplu, iau un credit pe 30 de ani, dar după 10 sau după 5 ani am bani să achit creditul. Acum te penalizează, noi punem condiţie fără comision de penalizare. Sistemul de evaluare al imobilului acceptat în garanţie va fi de asemenea un criteriu, pentru că băncile au tot felul de sisteme de evaluare a imobilului”, a spus premierul Emil Boc, citat de Mediafax.


UPDATE

Băncile aşteaptă un document concret în programul „Prima Casă”

Reacţiile mediului bancar la propunerea premierului ca avansul cerut în cazul creditelor din programul „Prima casă” să fie de maxim 5% merg de la expectativă până la respingere.

BCR: „Până nu vedem ceva scris nu avem ce să comentăm”

Cea mai mare bancă din sistem, BCR, preferă ca, deocamdată, să nu se amestece într-un subiect considerat mai degrabă mediatic, în contextul în care încă nu s-a făcut nimic concret.

Răspunsul BCR, venit prin intermediul Deprtamentului de Comunicare, la întrebarea dacă procentul de 5% este unul sustenabil a fost sec şi fără echivoc: „Până nu vedem ceva scris nu avem ce să comentăm”.

Raiffeisen Bank: „O propunere care va trebui analizată”

Fără să o spună direct, bancherii lasă să se înţeleagă că Guvernul a vrut ca mai întâi să le testeze reacţiile, iar ei nu vor să se lase analizaţi. „În principiu este o propunere de luat în seamă, dar deocamdată nu avem ce să spunem. Este o propunere care, atunci când va deveni oficială, va trebui analizată”, a declarat pentru CAPITAL Online Anca Haşegan, senior director comunicare Raiffeisen Bank.

Bogdan Baltazar: „Nu este un nivel sustenabil”

Cea mai tranşantă poziţie a venit din partea lui Bogdan Baltazar, membru în Consiliul de Administraţie al BRD, care susţine că propunerea premierului nu are şanse să găsească susţinere în rândul băncilor.

Mai mult decât atât, afirmă cunoscutul analist financiar, Guvernul a greşit când a făcut aceste propuneri fără să se consulte şi cu Banca Naţională.

„După părearea mea, nivelul de 5% nu e sustenabil şi nici nu e uzual. Şi nici după regulile BNR nu cred că e în regulă. Ar trebui ca şi Banca Naţională să fie de acord cu acest lucru”, a comentat pentru CAPITAL Online Bogdan Baltazar.

Adrian Vasilescu: „BNR nu comentează nivelul de 5%”

„În primul rând Banca Naţională nu are norme care să oprească un asemenea demers, iar nivelul de maximum 5% privind avansul este o problemă a guvernului şi Banca Naţională nu comentează”, a declarat pentru CAPITAL Online consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Acesta a dorit, de asemenea, să facă şi un comentariu personal, adăugând că programul „Prima casă” este o măsură bună, care va stimula creditul ipotecar.  „Sigur că băncile susţin că această garanţie nu este suficientă şi spun şi eu că nu este suficientă şi nu trebuie să fie singura condiţie pentru acordarea creditului.
Solicitanţii unui astfel de credit trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de normele bancare, inclusiv cele de bonitate. Banca trebuie să fie sigură că aceia care solicită un astfel de credit pot să-l şi returneze la timp”, a comentat Adrian Vasilescu.

DETALII
Citeşte şi Specialiştii despre „Prima casă”: „Până nu vedem, nu credem”.
Citeşte şi Urmează scumpirea garsonierelor şi a apartamentelor cu două camere?.
Citeşte şi Baltazar: „Decizia ar stimula băncile străine să ţină banii în ţară”.
Citeşte şi Plafonul garantează circa 17.000 de locuinţe.