Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) va picheta, luni, sediul central al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi va organiza un miting de protest în Piaţa Constituţiei, din pricina creşterii nejustificate a tarifelor RCA, a declarat, pentru Capital.ro, directorul asociaşiei, Cristian Muntean.

„Suntem nemulţumiţi de creşterea abuzivă a tarifelor RCA. Practic, statul obligă beneficiarii la plata unor servicii tot mai scumpe prin aceste poliţe. La aceasta se adaugă birocraţia farte greoaie pe care o declanşează companiile de asigurări, iar CSA permite numeroase abuzuri în sistem”, a explicat reprezentantul ASSAI.

Muntean a adăugat că deşi CSA care are obligaţia de a proteja consumatorul de produse de asigurări şi ar trebui să intervină, acest lucru nu se întâmplă. În schimb, CSA „pretinde că nu poate interveni în raporturile contractuale de asigurare dintre asigurat si asigurător„.

Pichetul din faţa CSA va avea loc între orele 11 şi 12. Aprobarea primită de la Primăria Capitalei permite manifestarea pedestră a circa 50 de persoane. În schimb, la mitingul din Piaţa Constituţiei, care va avea loc între orele 13 şi 15, vor participa şi maşini, fiind aşteptate circa 300 de persoane.

ASSAI precizează faptul că în ultimii cinci ani tarifele RCA au crescut de peste patru ori.

„Firmele de asigurări te obligă să plăteşti o asigurare obligatorie auto care devine an de an din ce în ce mai scumpă, dar nu garantează calitatea serviciilor. Acesta este un abuz care, cu complicitatea CSA a condus la degradarea serviciilor de despăgubire auto”, a mai spus Cristian Muntean.

UPDATE: CSA reacţionează

„Rolul CSA este de a pune în aplicare legislaţia din domeniul asigurărilor imparţial, cu onestitate şi promptitudine, de a proteja, în temeiul legii, consumatorii de produse de asigurări şi nu de a interveni în litigiile apărute între asigurători şi service-uri. CSA nu are competenţa legală de a interveni în litigiile comerciale apărute între societăţile de service şi cele de asigurare”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit Mediafax, reacţia CSA survine ca urmare a informaţiilor publicate în presă cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), precum şi a campaniei de denigrare a instituţiei susţinută de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), se mai spune în comunicatul CSA.