Senatorii şi deputaţii au votat, azi, în şedinţa comună a celor două Camere, Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar–fiscale, precum şi proiectele de lege pentru aprobarea Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului 112 şi 186 din 2008 cu privire la rectificările bugetului de stat pe anul 2008 a fost adoptată cu 181 voturi „pentru” şi 88 „împotrivă”.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, în prealabil, cu 22 voturi „pentru” şi două „împotrivă”, OUG privind rectificarea bugetului pe 2009, votul fiind dat în absenţa parlamentarilor PNL, care au plecat înainte de finalizarea şedinţei, nemulţumiţi că nu le-au fost admise amendamentele.

Fără amendamente

Niciunul dintre cele 51 amendamente depuse de parlamentarii opoziţiei nu a fost adoptat de plenul celor două Camere.

OUG modifică veniturile bugetare pe anul 2009, diminuându-le cu suma de 18.797 milioane lei. Cheltuielile bugetare se diminuează cu 6.220 milioane lei, iar deficitul bugetar se majorează cu 12.576,6 milioane lei.

Pe lângă modificările aduse bugetelor principalelor instituţii guvernamentale, OUG aduce şi unele măsuri fiscale, printre care introducerea impozitului minim, calculat în funcţie de veniturile anuale ale firmelor, şi suspendarea ocupării prin concurs sau examen aposturilor vacante din autorităţile şi instituţiilor publice.

UPDATE: Pogea: „Rectificarea este mai mult decât necesară”

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, azi, în plenul reunit al celor două Camere, că rectificarea bugetară este mai mult decât necesară, întrucât bugetul public trebuie adus în cadrul parametrilor de stabilitate economică.

Gheorghe Pogea le-a explicat parlamentarilor că o rectificare bugetară se impune de fiecare dată când, în mod obiectiv, şi de multe ori independent de Guvern, condiţiile economice interne şi externe modifică unul dintre cei doi parametri esenţiali ai unui buget, respectiv veniturile sau cheltuielile.

Pogea a mai declarat că Guvernul trebuie să asigure predictibilitate economică şi a precizat că, în 2005-2008, Guvernul Tăriceanu a făcut 13 rectificări bugetare, ceea ce implica faptul că nu a fost capabil de predicţie.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că România este al treilea stat din Europa care înregistrează cel mai mare deficit dintre toate statele membre.

„Anticipăm pentru 2009 o scădere a activităţii economice, o contracţie economică de 4%, dar suntem convinşi că măsurile propuse de Guvern şi ajustările, acordul cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vor limita această descreştere economică şi, din 2010, să ne treacă în zona pozitivă”, a mai spus Pogea.

Ajustare de 1,1%

El a adăugat că prin OUG de rectificare bugetară se discută de o ajustare de 1,1% a bugetului general consolidat şi a dat asigurări că, în continuare, investiţiile publice vor fi prioritare. „Ajustarea de 1,1,% înseamnă 5,9 miliarde de lei şi presupune o reducere a cheltuielilor de 4-5 miliarde, echivalentul a 0,85% din PIB. Se referă la eliminarea indexărilor referitoare la personal, ocuparea unui procent de doar 15% a posturilor vacante prin plecările naturale din sistem precum şi diminuarea cheltuielilor de deplasare”, a arătat Pogea.

El a subliniat că ordonatorii principali de credite nu au fost afectaţi în ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii şi a precizat că Ministerul Agriculturii are 1,87 miliarde lei suport din Trezoreria statului, aşa cum l-a avut şi în 2008, şi nu poate fi vorba de o limitare a cheltuielilor acestui minister.

Liberalii vor ataca la Curtea Constituţională

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la finalul Biroului Politic Central al patrtidului, că vicepreşedinţii Vosganian şi Chiţoiu vor discuta şi vor conveni în cursul după-amiezii cu parlamentarii UDMR textul final al moţiunii de cenzură împotriva rectificării bugetare şi momentul oportun pentru depunere.

Ludovic Orban a mai spus că parlamentarii PNL au fost mandataţi ca împreună cu parlamentarii UDMR să atace la Curtea Constituţională OUG privind rectificarea bugetară, în cazul în care va fi adoptată de Parlament cu actualele prevederi.

SURSA: Mediafax
DETALII:
Citeşte şi Pogea: „Impozitul forfetar nu va băga în faliment mii de firme”.