Autorităţile bursiere americane (SEC) l-au pus oficial sub acuzare pe Angelo Mozilo, fostul director al băncii ipotecare Countrywide Financial, considerat unul dintre primii trei vinovaţi de declanşarea crizei financiare, potrivit clasamentului realizat de revista Time.

Angelo Mozilo, cel care a pus bazele Countrywide în 1969 şi a transformat-o în cea mai mare bancă ipotecară din SUA, a fost acuzat alături de doi adjuncţi ai sai, David Sambol şi Eric Sieracki.

Angelo Mozilo a fost acuzat de ascunderea de informaţii cu privire la riscurile de creditare şi solvabilitatea unor opraţiuni ale companiei.

„Citind rapoartele Countrywide, presupui că mai toate ipotecile sunt de rangul prime”, a declarat Robert Khuzami, directorul anchetei. „Dar situaţia este cu totul diferită. Cu toate că banca Countrywide declara că susţine prudent aceste ipoteci, Mozilo era conştient ca riscul este foarte mare”, a adăugat Khuzami.

Avocaţii lui Angelo Mozilo au respins aceste acuzaţii, subliniind că nu au nicio bază reală.

Anchetatorii cer restituirea a 139 milioane de dolari, sumă care reprezintă profiturile de tranzacţionare. De asemenea, SEC cere interzicerea celor trei de a mai ocupa vreo funcţie de conducere.

SURSA: MarketWatch

DETALII:
Citeşte şi Băncile au provocat deliberat criza financiară.