Cotidianul Costa Rica Hoy este singura publicaţie care a dezvăluit identitatea pasagerului român, despre care se crede că s-ar fi sinucis în toaleta de la bordului aeronavei columbiene Avianca. Organismul de Investigaţii Judiciare din Costa Rica a informat că anchetează circumstanţele care au dus la moartea unui român, identificat doar drept Costel.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat astăzi sinuciderea unui pasager român în America Latină, fără a preciza însă identitatea acestuia. "Cetățeanul român s-ar fi sinucis prin strangulare, în grupul sanitar al avionului. Acesta era însoţit de o femeie de cetăţenie română", se arată într-un comunicat al MAE.

Costel Comană şi partenerul său Iorgu Ganea sunt suspectaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că au dat mită şefei Serviciului urmărire transporturi din CFR, Estrella Ştefănescu, pentru ca unele firme controlate de ei să fie favorizate la licitaţii. Este vorba, în special, de operatorul de transport feroviar Regiotrans. Estrella Ştefănescu a fost reţinută de procurorii anticorupţie săptămâna trecută în 18 februarie. Alături de ea au mai fost duşi la DNA pentru audieri Fostul director CFR Braşov Costache Nicolau, Claudiu Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, şi directorul Regiotrans, Florin Hădărean. În acest dosar, omul de afaceri Iorgu Ganea şi Estrella Ştefănescu au fost arestaţi preventiv în 20 februarie.

Procurorii au făcut în acest dosar percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Ilfov, la 19 adrese, inclusiv la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, printre care RC CF Trans SRL Braşov.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, din august 2010 şi până în prezent, funcţionari publici din Ministerul Transporturilor şi Companiei Naţionale CFR SA au săvârşit fapte de corupţie, favorizând operatorul privat Regiotrans, firmă controlată de Iorgu Ganea şi Costel Comană, care a încasat în 2011 subvenţii de 182,96 milioane de lei, reprezentând 81% din totalul veniturilor acestei firme pe anul respectiv.

Comană a murit la bordul aeronavei columbiene, care călătorea din Brazilia la Costa Rica, cu escală la Bogota. Potrivit presei costaricane, milionarul român era însoţit de o femeie care a declarat că acesta era nervos şi a mers în repetate rânduri la baie. După ce a constatat că lipseşte prea mult, femeia a decis să încerce uşa de la baie, însă nu a primit niciun răspuns, personalul din avion fiind nevoit să deschidă uşa cu forţa. Comană a fost găsit mort.

Avionul a aterizat la San Jose, Costa Rica, la ora locală 9:05. Pasagerul nu avea bilet de întoarcere la Bogota.

Costel Comană ocupă locul 166 în ultima ediţie a Top 300 Capital cu o avere estimată la 30-31 mil. euro, fiind urmat de partenerul său Iorgu Ganea, amândoi patroni ai Regiotrans. La sfârşitul lui 2013, o ştire Reuters anunţa una dintre cele mai mari tranzacţii din business-ul românesc, preluarea cu 67 mil. euro a 70% din Regiotrans de către Deutsche Bahn, cea mai mare companie feroviară din Europa. Ştirea nu s-a dovedit reală, dar a fost prilejul prin care milionarii au recunoscut că afacerea lor a atras interesul altor mari concerne europene.

Regiotrans nu este singura afacere de anvergură din portofoliul celor doi milionari. RC-CF Trans, companie care are ca obiect de activitate exploatarea şi întreţinerea infrastructurii feroviare, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 16 mil. euro.