App Store încalcă regulile concurenței, susține Uniunea Europeană

Luni, pe 24 iunie, Comisia Europeană (CE) a deschis calea pentru impunerea unor sancțiuni severe împotriva Apple, după ce a estimat preliminar că App Store, magazinul său de aplicații, nu respectă regulile concurenței în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, CE a anunțat lansarea unei alte anchete împotriva gigantului american, conform informațiilor furnizate de AFP.

”Regulile App Store încalcă regulamentul pieţelor digitale (DMA), pentru că ele îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să orienteze consumatorii către canale de distribuire alternative în oferte şi conţinut”, a transmis Bruxelles-ul într-un ”aviz preliminar” trimis gigantului american.

”Suntem hotărâţi să folosim cutia cu scule clară şi eficientă a DMA pentru a pune capăt rapid unei saga care durează deja de prea mulţi ani”, a declarat Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu domeniul digital.

Acesta apreciază că noul slogan al Apple ar trebui să fie „acționăm altfel”. Potrivit lui Breton,  gigantul tech a dat afară întreprinderi inovatoare și i-a privit pe consumatori de noi posibilități pentru prea mult timp.

Acest aviz reprezintă o premieră în cadrul noilor reguli ale concurenței introduse de DMA, care au devenit obligatorii începând cu 7 martie. El survine după deschiderea unei anchete la 25 martie. Apple are acum posibilitatea să-și exercite dreptul la apărare prin acces la dosar și va putea să răspundă în scris concluziilor preliminare.

În cazul în care aceste concluzii se confirmă, Comisia Europeană (CE) va adopta o decizie finală cu privire la neconformitate până la sfârșitul lunii martie 2025. Apple ar putea fi amendată cu până la 10% din cifra sa de afaceri mondială, iar ulterior cu până la 20%, în cazul unei infracțiuni repetate.

Gigantul californian a raportat o cifră de afaceri de 383 de miliarde de dolari în exercițiul bugetar anual încheiat la sfârșitul lui septembrie 2023.

Întreprinderile trebuie să le permită clienților să cumpere mai ieftin

Potrivit CE, DMA revede că ”întreprinderile care îşi distribuie aplicaţiile prin App Store al Apple este necesar să-şi informeze în mod gratuit clienţii despre posibilitatea de a cumpăra mai ieftin, să-i dirijeze către aceste oferte şi să le permită să facă aceste achiziţii”.

În prezent, Bruxellesul consideră că este imposibil din cauza condițiilor comerciale impuse de către Apple dezvoltatorilor de aplicații.

Totodată, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei alte anchete împotriva Apple cu privire la neconformitatea la DMA.

Investigația va examina noile contracte comerciale ale Apple în UE destinate dezvoltatorilor de aplicații care doresc să-și distribuie serviciile în afara App Store. Aceștia sunt obligați să plătească Apple un comision considerat descurajator de către mulți actori din ecosistem.

Bruxellesul va analiza, de asemenea, mesajele de alertă și parcursul utilizatorului în cazul utilizatorilor de iPhone care doresc să descarce aplicații din afara App Store.