România este unul dintre statele din regiune cu potenţial de dezvoltare a sistemului bancar, consideră oficialii grupului UniCredit, care evaluează în prezent un plan de dezvoltare pentru următorii cinci ani, extinderea reţelei urmând să fie reluată, cel mai probabil, din 2011.

Debora Revoltella, şeful pentru analiză strategică în Europa Centrală şi de Est, a declarat, vineri, la Zagreb, în cadrul reuniunii anuale a BERD, că profitabilitatea băncilor din regiune va fi mai scăzută pe termen lung, dar se va situa în continuare la un nivel mai bun comparativ cu cel obţinut în Europa Occidentală.

„Criza a arătat că pieţele pot fi diferite şi atractivitatea lor poate fi diferită. Atractivitatea poate fi următită din perspectiva profitabilităţii, precum şi a riscului, respectiv de cât de volatilă a fost această profitabilitate. Din acest punct de vedere, Turcia, Rusia, România, poate şi Ungaria sunt văzute ca state cu potenţial ridicat”, a spus Revoltella.

Ea a precizat că înainte de criză pieţele erau evaluate global şi riscul de credit nu era foarte bine diferenţiat.

„Acum, dacă eşti membru al Uniunii Europene nu mai înseamnă în mod automat că ai riscuri scăzute”, a exemplificat Revoltella. Pe de altă parte, şeful pentru operaţiuni în Europa Centrală şi de Est al grupului UniCredit, Federico Ghizzoni, a menţionat că a primit de la reprezentanţii băncii din România un plan de dezvoltare pe cinci ani chiar înainte de a ajunge la Zagreb.

„Am stopat un plan care avea ca scop extinderea reţelei teritoriale până la 400 – 450 de unităţi, şi ne-am oprit la aproximativ 250 de sucursale. (…) Am început să discutăm acum cu colegii noştri dacă este nevoie să reîncepem planul de dezvoltare, iar în prezent discutăm momentul în care acest lucru se va întâmpla”, a spus Ghizzoni.

El a precizat că cel mai probabil nu va exista o majorare a numărului de sucursale din România în acest an, adăugând că, personal, consideră că acest lucru se a întâmpla mai degrabă în 2011.

UniCredit Ţiriac Bank, profit mai mic cu 50% în T1

UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat în primul trimestru un profit net de 64 milioane de lei (16 milioane euro) potrivit standardelor internaţionale de raportare financiară, cu 50% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unei pieţe în stagnare şi a creşterii riscului de credit.

Banca din România a raportat pentru anul trecut o scădere a profitului net de 8%, la 329 milioane de lei, în contextul majorării provizioanelor nete cu 84%, şi o creştere a activelor totale ale băncii cu 17%, la 20,4 miliarde lei, precizând că rezultatele sunt în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Grupul italian UniCredit deţine pe piaţa românească UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities, UniCredit CAIB România, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Finance şi UniCredit Processes and Administration.

SURSA: Mediafax