Comitetul strategic al băncii, condus de directorul general Federico Ghizzoni, s-a întâlnit ieri şi a recomandat vânzarea de acţiuni, care ar urma să fie aprobată luni şi de comitetul director, au declarat sursele citate.

Banca italiană a refuzat că facă comentarii în legătură cu acest subiect, însă UniCredit urmează să prezinte luni rezultatele pe trimestrul al treilea precum şi un plan strategic. La finele lunii trecute, UniCredit a anunţat că va avea nevoie de noi capitaluri în valoare de 7,38 miliarde de euro pentru a îndeplini noile standarde europene, în urma testelor de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană.

O vânzare de acţiuni este posibil să fie sprijinită de fundaţiile nonprofit care deţine peste 11% din capitalul UniCredit. Cea mai mare astfel de fundaţie este Fondazione Cariverona care deţine 4,2% din acţiuni. În schimb, operaţiunea ar putea fi complicată de faptul că Banca Centrală şi Fondul suveran de investiţii din Libia deţin 7,6% din acţiunile UniCredit, însă pachetul este îngheţat de comunitatea internaţională.

În ultimii trei ani, UniCredit a strâns 7 miliarde de euro prin două operaţiuni de majorare de capital, inclusiv o vânzare de acţiuni şi o vânzare de bonduri convertibile.

UniCredit Group este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cele mai mari din Europa. Divizia din România, UniCredit Ţiriac Bank, a înregistrat în 2010 un profit net de 171,2 milioane lei (41 milioane euro), în scădere cu aproximativ 48% faţă de 2009, pe fondul creşterii provizioanelor, iar veniturile operaţionale au avansat cu 8%, până la 1,363 miliarde lei.
SURSA: Agerpres