Începe războiul! Un important lider maghiar a făcut afirmații de o gravitate fără precedent la adresa României. Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, a susținut că din 1920 până în prezent statul român a urmărit distrugerea națiunii noastre, demografic și economic.

Arpad a susținut, miercuri seară, când a fost realeas președintele UDMR Sfântu Gheorghe, că ”statul român duce un război hibrid împotriva minorității maghiare”, conform maszol.ro.

Acesta a prezentat o hartă din 1920 unde a marcat proporția analfabetismului în unitățile administrative ale țării (cu roșu, analfabetismul este mare, cu verde, alfabetizarea este mare). Documentul indică că, în Secuime, proporția cititorilor alfabetizați a fost ridicată. Potrivit liderului UDMR Sfântu Gheorghe, acesta este motivul pentru care maghiarii ”au supraviețuit” în ultima sută de ani.

Dezastru în marile orașe

„La fiecare sută de ani este nevoie de evenimente și politici publice care să pună bazele pentru următoarele sute de ani. La fiecare 20-30 de ani, s-au întâmplat lucruri care au ajutat comunitatea maghiară din România. Decizia de la Viena, care dădea speranță că merită să trăiești aici, urmată de autonomie și apoi de revoluția din 1989”, a comentat Árpád Antal.

Liderul UDMR a continuat cu seria acuzațiilor: „Din 1920 până în prezent statul român a urmărit distrugerea națiunii noastre, demografic și economic. Ne-am pierdut marile orașe: Cluj până în 1950, Oradea până în anii ’70, Tîrgu Mureș până în anii ’90. Astăzi, Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe, n.red.) este în Transilvania, cel mai mare oraș cu majoritate maghiară. Avem o responsabilitate mare și trebuie să trăim și să acționăm în consecință. Rolul Sepsiszentgyörgy nu este încă pe deplin înțeles de toată lumea”, a spus Árpád Antal citat de Maszol.ro.