Patronul brutăriei și-a cerut scuze în fața localnicilor și s-a oferit să îi scoată din producție pe cei doi bărbați din Sri Lanka și să-i pună să lucreze în altă parte, scrie Europa Liberă.

De asemenea, bărbatul a adăugat că orice decizie importantă o va face public, inclusiv orice intenție de angajare. În acest fel oricine dorește să se angajeze se poate prezenta.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.

Localnicii au căzut de acord să redacteze o petiție în care să apară toate pretențiile pe care le au, aceasta urmând să fie gata până luni.

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susțineau că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Cine a sărit în ajutorul celor doi brutari din Sri Lanka

Antreprenorul Ștefan Mandachi, cunoscut pentru construirea primului metru de autostradă din Moldova, vine în ajutorul celor doi și anunță că este dispus să-i angajeze pe cei doi.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!”, a declarat Mandachi, într-o postare pe Facebook.

Mandachi s-a declarat revoltat că patronul brutăriei a cedat presiunilor, deși recunoaște că nu cunoaște exact cine anume l-a presat să ia această decizie.

„Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat… Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită”, a mai scris Mandachi.