Puskas Elemer, primarul comunei Ditrău, a declarat marți, că petiția a fost semnată de peste 1.800 de locuitori. Se pare că petiția a fost depusă de un preot și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei.

„A fost depusă, marţi, o petiţie la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării săteşti care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiţia a fost depusă de preot şi de mai mulţi oameni şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei”, a spus Puskas, potrivit mediafax.

Petiția are drept scop împiedicarea forței de muncă străină în comuna Ditrău, deoarece rata șomajului depășește 2%, iar tinerii se văd nevoiți să imigreze.

„Să nu angajeze forţă de muncă străină în situaţia în care rata şomajului în comuna Ditrău depăşeşte 2% şi să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.

Semnatarii petiției se ridică cu pretenții

În plus, semnatarii petiției solicită de asemenea, ca angajatorul să respecte valorile locuitorilor din comuna Ditrău. Pe de altă parte, aceștia solicită ca angajatorul să își ceară scuze față de cei pe care i-a jignit.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine şi interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înfiinţarea unui sindicat al angajaţilor din comună. Să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv pentru 5 ani, şi să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate şi să achite eventualele compensaţii pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiţie.

Reamintim că acest caz a ajuns în presp după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi. Astfel, peste 300 de persoane s-au adunat la Căminul Cultural din Ditrău unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor.